Dezastru. De ce nu avem turişti: România este pe ultimul loc în regiune la numărul de camere de hotel, bulgarii având chiar de două ori mai multe

Autor: Mădălina Dediu Panaete 12.09.2019

Deşi România are un PIB de aproape patru ori mai mare decât Bulgaria, investiţiile în industria hotelieră sunt invers proporţionale. Astfel, bulgarii au de două ori mai multe camere de hotel.



România avea anul trecut un număr de peste 29.000 de camere de hotel sub branduri independente şi ale marilor lanţuri hoteliere internaţionale, de trei ori mai puţin decât Polonia şi de două ori mai puţin decât Bulgaria şi Cehia, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă STR.

Astfel, în Bulgaria erau în 2018 peste 66.000 de camere de hotel, dintre care aproape 7.500 sub branduri internaţioanale. În schimb, în România sunt peste 8.500 de camere sub branduri ale unor lanţuri precum Hilton, Accor, Rezidor sau Marriott International.

Pe de altă parte, campioană în regiune este Polonia cu peste 81.000 de camere de hotel, dintre care peste un sfert afiliate.

„Dacă am avea un centru de conferinţe şi de expoziţii cu capacitate mare, de mii de oameni, şi investiţiile private în hoteluri s-ar vedea rapid. Marii dezvoltatori imobiliari, marile lanţuri hoteliere precum Accor sau Hilton ar fi mult mai deschise să investească direct sau prin parteneri în noi unităţi de cazare cu capacitate mare. Aceste două lucruri sunt corelate. Pe partea de leisure potenţial există, însă investiţiile în această zonă trebuie să fie făcute cu atenţie în această zonă pentru că România atrage în continuare puţini turişti străini“, a declarat Lucian Boronea, directorul general al Accent Travel & Events, una dintre cele mai mari agenţii de turism de pe plan local.

Pe de altă parte, România nu are hoteluri pentru turismul organizat, de grupuri, ceea ce reprezintă o barieră pentru atragerea de turişti străini în grupuri mari.

Astfel, toate ţările din jur stau mai bine decât România la numărul de turişti atraşi.

Vizitatorii străini petrec anual doar 5 milioane de nopţi în unităţile turistice din România, în timp ce în Polonia au petrecut 16 milioane de nopţi, în Bulgaria 17 milioane de nopţi, iar în Cehia chiar 26 de milioane de nopţi, arată datele publicate de Eurostat.

România este codaşă în ceea ce priveşte contribuţia străinilor la numărul total de nopţi petrecute de vizitatori în unităţile de cazare, indicator care arată de fapt care este locul destinaţiei turistice pe harta europeană.