Dobânzile la euro vor deveni şi mai mici. BCE reporneşte programul de achiziţie de active în valoare de 20 mld. euro pe lună şi reduce dobânda la minus 0,5%, într-o nouă încercare de a readuce inflaţia în zona euro

Autori: Ştefan Stan , Mediafax 12.09.2019

Banca Centrală Europeană a redus dobânda la facilitatea de depozite la minus 0,5%, de la minus 0,4% şi va reîncepe programul de achiziţie de active în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună din 1 noiembrie, într-o nouă încercare a guvernatorului Mario Draghi de a readuce inflaţia în zona euro. 

Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelurile lor actuale sau mai mici până când rata inflaţiei se va îndrepta spre un nivel suficient de apropiat, dar sub 2%.

Achiziţiile nete vor funcţiona funcţioneze atâta timp cât este necesar pentru a consolida impactul ratelor politicii sale şi se vor încheia cu puţin timp înainte de a începe creşterea ratelor dobânzii cheie.

De asemenea, BCE a redus condiţiile de acordare a împrumuturilor sale pe termen lung către bănci şi a introdus o rată de depozit egalizată pentru a ajuta băncile.