Banca Centrală Europeană nu vede cu ochi buni direcţia economiei europene. BCE reduce perspectivele de creştere a PIB-ului din zona euro pentru 2019 şi 2020. Preşedintele Mario Draghi: „Inflaţia probabil va scădea, înainte de a creşte din nou, spre sfârşitul anului"

Autori: Dorin Oancea , Dragoş Dinu , Mediafax 12.09.2019

Banca Centrală Europeană a redus previziunile de creştere a PIB pentru acest an şi pentru anul viitor pentru zona euro, a anunţat preşedintele instituţiei Mario Draghi, la conferinţa de presă de joi, citat de BBC.

BCE se aşteaptă acum la o creştere de 1,1% anul acesta şi 1,2% în 2020, a precizat Draghi după şedinţa de joi a consiliului guvernatorilor.

BCE a redus joi dobânda la facilitatea de depozit cu 10 puncte procentuale, la minus 0,50%. Consiliul guvernatorilor a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la zero, iar la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%.

Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelurile lor actuale sau mai mici până când rata inflaţiei se va îndrepta spre un nivel suficient de apropiat, dar sub 2%.

BCE a anunţat că reîncepe relaxarea cantitativă, urmând să cumpere active de 20 de miliarde de euro pe lună de la 1 noiembrie.

Deciziile vin în încercarea de a combate încetinirea creşterii economice. Banca a declarat că programul său de cumpărare a activelor va „funcţiona atât timp cât este necesar”, în timp ce ratele dobânzilor vor rămâne „la nivelurile lor actuale sau mai mici” până când inflaţia din zona euro va atinge ţinta de 2%.

Relaxarea cantitativă este o modalitate pentru băncile centrale de a pompa bani în sistemul financiar atunci când ratele dobânzilor sunt foarte scăzute şi metodele convenţionale de stimulare nu mai funcţionează. Banca centrală cumpără active, de obicei obligaţiuni de stat, iar a câştiga mai mulţi bani în acest fel ar trebui să încurajeze instituţiile financiare să acorde mai multe credite întreprinderilor şi persoanelor fizice.

În cadrul programului său anterior de relaxare cantitativă BCE a cumpărat active în valoare de 2.600 de miliarde de euro între 2015 şi 2018.

Draghi a declarat la o conferinţă de presă că şi previziunile privind inflaţia au fost reduse. "Inflaţia probabil va scădea, înainte de a creşte din nou, spre sfârşitul anului", a spus el.

El a spus că zona euro suferă din cauza reducerii comerţului internaţional, într-un mediu de incertitudini globale prelungite.

Cea mai mare economie a zonei euro, Germania, este considerată pe larg în pragul recesiunii.

Deciziile BCE au atras o reacţie rapidă din partea preşedintelui american Donald Trump, care a replicat că BCE „încerca şi reuşeşte să deprecieze euro faţă de dolarul FOARTE puternic”, în timp ce Fed „stă şi stă şi stă”.

Răspunzând comentariilor lui Trump, Draghi s-a referit la el drept „primul tweeter”. "Avem un mandat, urmărim stabilitatea preţurilor şi nu vizăm cursurile de schimb, punct", a spus Draghi.

Draghi va fi înlocuit de Christine Lagarde, la 1 noiembrie.

Principala rată de refinanţare a BCE este zero începând cu martie 2016.