Acţiunile companiei care operează Bursa din Hong Kong scad rapid după ce britanicii au refuzat oferta de preluare ostilă a Bursei de la Londra în valoare de 36,6 mld. dolari

Autor: Alex Ciutacu 13.09.2019

Acţiunile companiei care operează bursa din Hong Kong au scăzut rapid la o zi după ce chinezii au lansat o ofertă de preluare ostilă pentru Bursa de la Londra şi au pus pe masă 36,6 miliarde dolari, dar s-au confruntat cu un refuz, potrivit surselor Financial Times. Până la mijlocul zilei în Hong Kong acţiunile Hong Kong Exhanges and Clearing (HKEX) au scăzut cu 3,4%, ştergând circa 1 miliard de dolari din capitalizarea de peste 38 de miliarde de dolari a companiei. HKEX a şocat investitorii când a lansat miercuri o ofertă nesolicitată de preluare a London Stock Exchange (LSE), una dintre instituţiile financiare reprezentative deja ale Londrei. Bursa din Hong Kong a propus în cadrul ofertei un preţ cu 23% mai mare faţă de preţul la care acţiunile au închis şedinţa de tranzacţionare în data de 10 septembrie. HKEX susţine că tranzacţia ar fi putut crea „cel mai mare şi semnificativ centru financiar din Asia şi Europa”, însă investitorii se aşteaptă ca această tranzacţie să se lovească de şocuri politice şi au pus sub semnul întrebării structura tranzacţiei.

Mai mult, londonezii sunt în mijlocul unei tranzacţii gigant, de 27 miliarde dolari, prin care preiau compania de tranzacţionare şi analiză de date Refinitiv. Dacă tranzacţia ar merge înainte ar da naştere celui de-al doilea cel mai mare jucător din piaţa burselor din lume, după operatorul Bursei din Chicago, cu o capitalizare totală de circa 70 miliarde dolari. London Stock Exchange Group a deschis la începutul acestui an şi un centru de servicii în Bucureşti, unde plănuieşte să ajungă la 500 de angajaţi până la finele lui 2019.