Nu vor să mai rişte: băncile din România au în continuare o solvabilitate extrem de ridicată

Autor: Claudia Medrega 13.09.2019

În S1/2019 rata de solvabilitate era de 19,6%, dublu faţă de cât cere BNR



Indicatorul de solvabilitate - un indicator important analizat de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o bancă - a coborât la sfârşitul primului semestru (S1) din 2019 la 19,6%, dar se menţine peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există în continuare spaţiu pentru creşterea creditării.

Creditul privat total a început anul 2019 cu o creştere anuală surprin­ză­toare de 8,4%, în condiţiile limitării gradului de îndatorare al populaţiei şi aplicării taxei bancare, pentru ca la finalul lunii februarie ritmul anual să în­cetinească uşor, la 8%, iar în martie să coboare până la 7,7%, pas de creş­tere care s-a menţinut şi în aprilie şi mai. Ulterior, viteza creditării s-a mai tem­perat, coborând în luna iunie la 7,1%. Nivelul indicatorului de solvabi-litate din primul semestru este mai mic atât comparativ cu cel înregistrat în S1/2018, cât şi faţă de nivelul de la finele anului 2018, când depăşea 20%.

La nivelul întregului sistem bancar, rata de solvabilitate, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile raportat la active ponderate în funcţie de risc, a ajuns la sfârşitul anului trecut la un vârf de 20,71%.

BNR le-a cerut băncilor începând din 2009 să menţină permanent o rată a solvabilităţii de cel puţin 10%, peste limita minimă în vigoare conform regle­mentărilor europene, care se situează la 8%. Acţionarii străini au răspuns solicitărilor băncii centrale de majorare a capitalului, menţinând ratele de solvabilitate în limite legale.