Tranzacţie surpriză: Grupul olandez Ingka, partener strategic al IKEA, preia un pachet de 80% din şapte parcuri eoliene din România, pentru 136 mil.euro

Autor: Roxana Rosu 13.09.2019

Compania olandeză Ingka Group,  partener strategic al sistemului de  franciză IKEA, a anunţat astăzi că a ajuns la  un acord cu Vestas Wind Systems pentru achiziţionarea unei participaţii de 80% în şapte parcuri eoliene din sud-estul României.

Tranzacţia a fost semnată, dar  finalizarea este supusă aprobărilor legale, acest lucru fiind aşteptat să se întâmple la finalul lunii octombrie. Preţul de vânzare a fost de 136 milioane euro.

Vestas a anunţat la finele lunii august că a semnat un acord de vânzare pentru trei parcuri, Pantelimon, Pegasus şi Apollo, fără a menţiona cumpărătorul. 

Achiziţia a fost făcută de ramura investiţională a Ingka Group, respectiv Ingka Investments, şi vizează preluarea a 64 de turbine cu o capacitate totală 171 Megawaţi. Performanţa combinată a parcurilor eoliene reprezintă echivalentul consumului a peste 65 de magazine IKEA sau a 150.000 gospodării din România şi depăşeşte consumul din lanţul de aprovizionare IKEA din România.