Un raliu incredibil de 24 de ore pe pieţele internaţionale după compromisul lui Trump şi decizia BCE a dus bursele americane la un pas de maxime istorice

Autor: Alex Ciutacu 13.09.2019

O suită de evenimente ce au avut capacitatea de a transmite şocuri şi impulsuri în piaţă, ce s-au desfăşurat între închiderea din SUA a şedinţei bursiere de miercuri şi deschiderea de joi, ai împins indicii Dow Jones şi S&P 500 aproape de maxime record ieri.

Pieţele de capital au primit miercuri prima dupăamiază prima veste bună după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va amâna o suită de tarife pe care vrea să le aplice pe importurile din China pentru 15 azi, ca „un gest de bună credinţă”.

Tarifele vor creşte de la 25% la 30% pentru o suită de 250 de miliarde de dolari de bunuri aduse în SUA din China.

Trezorierul-şef al Statelor Unite, Steven Mnuchin, a declarat joi pentru CNBC că preşedintele ar putea încheia un acord comercial în orice moment cu chinezii, dar nu o va face până când nu va fi „un acord convenabil”.

„Preşedintele a amânat tarifele la solicitarea vicepremierului”, spune Mnuchin, clarificând că vicepremierul chinez Liu He a făcut această cerere pentru că data de 1 octombrie aniversează 70 de ani de la stabilirea Republicii Populare Chineze, iar majorarea tarifelor în această zi ar cauza pagube la nivel simbolic.

Mai mult, joi dimineaţă Banca Centrală Europeană că reduce facilitatea la depozite cu 10 puncte de bază, la 0,5%. BCE a anunţat şi că relansează programul gigant de achiziţie de obligaţiuni, la un nivel de 20 miliarde euro pe lună, ca parte a programului de quantitative easing.

Iniţial, la aflarea veştii, moneda euro a scăzut la cea mai redusă paritate cu dolarul american din ultimele două săptămâni, pentur ca mai apoi să îşi revină.

Ca efect, randamentele pe titlurile de stat din zona euro au scăzut, titlurile de stat din Germania cu scadenţa la 10 ani ajungând la minus 0,64%.

În continuare, cu aproape o oră înainte să se deschidă şedinţa de tranzacţionare de joi din SUA (n.r: ora 16.00 în România), Departamentul de Muncă din SUA a raportat o încetinire în ritmul de creştere al preţurilor de consum – care este utilizat pentru a măsura inflaţia. Totuşi, indicele preţurilor de consum a crescut de la 2,4% de la an la an, reprezentând cea mai mare creştere din 2008 până în prezent.

Atât indicele Dow Jones cât şi S&P 500 au intrat joi la tranzacţionare cu mai puţin de 1% sub maximele istorice atinse în luna iulie. Indicele Dow Jones a închis şedinţa la 27.137,04 puncte, după ce a fost aproape de a depăşi maximul record de 27.398,68 puncte.

În acelaşi timp, indicele S&P 500 a închis pe 3.009 puncte, aproape de a depăşi maximul record de 3.027 puncte.