Kazahstanul, unul dintre cei mai importanţi membri ai Uniunii Economice Eurasiatice condusă de Rusia, se lasă curtat de China

Autor: Catalina Apostoiu 16.09.2019

„Credem că succesul Chinei reprezintă o bază importantă pentru dezvoltarea cooperării dintre ţările noastre“, a declarat preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev cu ocazia primei sale vizite în China ca şef de stat al Kazahstanului, scrie Euractiv. Kazahstanul este o omponentă de bază a Uniunii Economice Eurasiatice creată la iniţiativa Rusiei prin care Kremlinul vrea să contracareze expansiunea influenţei economice şi politice a Uniunii Europene.

În urma discuţiilor purtate între şefii de stat ai celor două ţări au fost semnate mai multe acorduri. Printre acestea se numără un acord de cooperare între guvernele celor două ţări în domeniul cercetării aviatice şi salvării aparatelor de zbor civile, un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind implementarea unui plan de cooperare pentru conectivitatea noii politici economice a Kazahstanului Nurly Zhol şi construcţia noului drum al mătăsii, un acord de cooperare privind furnizarea de către China a unui supercomputer. „Acordurile încheiate la cel mai înalt nivel sunt o bază solidă juridică şi politică pentru o cooperare sporită“, a notat preşedintele kazah.

Vizita acestuia a avut loc chiar înaintea celei de-a 70-a aniversări a înfiinţării republicii chineze. „Întreaga lume urmăreşte cu mare atenţie dezvoltarea statului chinez“, a precizat Tokayev. China a devenit lider mondial în domeniul noilor tehnologii, iar cooperarea bilaterală în acest domeniu este de „importanţă maximă pentru Kazahstan“, a declarat   preşedintele kazah în timpul vizitei.

„Suntem interesaţi de crearea de întreprinderi inovative, parcuri tehnologice şi centre IT împreună cu companii chineze“, a precizat acesta.

Agricultura reprezintă de asemenea un domeniu promiţător de cooperare bilaterală. Kazahstanul se numără printre cele mai mari 10 ţări exportatoare de grâu, iar în 2018 exporturile de grâu către China au atins 550.000 de tone.

„Putem creşte aceste volume de 3,5 ori la 2 milioane de tone. Ne-am majorat exporturile de sare către pieţele internaţionale. Putem exporta până la 100.000 de tone de sare pe an către China. Suntem pregătiţi să exportăm produse lactate, carne de pasăre, de vită, de porc, făină, cereale, legume pe piaţa chineză. Intenţionăm să ne creştem producţia şi exportul de alimente organice către China“, a declarat preşedintele kahaz.

Acesta a remarcat de asemenea că China este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai ţării sale. Comerţul bilateral dintre cele două ţări a crescut cu 11,4% la 12 miliarde de dolari în 2018.

„China a investit aproximativ 20 mld de dolari în Kazahstan în anii de independenţă“.

Kazahstanul, a mai declarat Tokayev, dispune de infrastructura de turism necesară pentru a atrage turişti chinezi şi a făcut apel la comunitatea de business chineză să creeze centre turistice în ţara sa.