Preţul petrolului a explodat cu 20% după atacurile cu drone din Arabia Saudită

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 16.09.2019

Preţul petrolului a crescut cu apoape 20% după atacurile de sâmbătă asupra instalaţiilor din Arabia Sadită care au afectat peste 5% din oferta mondială, relatează BBC. 

Petrolul Brent a sărit la 71,95 dolari barilul în timpul tranzacţiilor.

Creşteri au înregistrat şi preţurile petrolului din SUA, dar modest, întrucât preşedintele Donald Trump a autorizat folositea ţiţeiului din rezerve.

Loviturile, pe care SUA acuză Iranul, au stârnit temeri legate de aprovizionarea în regiune.

Preţul Brent este în prezent în creştere cu aproximativ 10%, la 66,64 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate este cu 9,5% mai mare, la 60,06 dolari, după ce a atins un maxim cu 15% mai mare.

Atacurile de drone, în inima industriei petroliere saudite, au lovit cea mai mare rafinărie din lume, precum şi un câmp petrolier din apropiere, ambele operate de gigantul Aramco.

Împreună sunt responsabile pentru 50% din producţia de petrol din Arabia Saudită sau 5% din producţia globală zilnică de petrol. Ar putea dura câteva săptămâni înainte ca instalaţiile să fie repuse în funcţiune.

Analiştii spun că dacă întreruperea durează mai mult de şase săptămâni, preţurile petrolului ar putea urca peste 75 dolari pe baril.

În acelaşi timp impactul direct al atacurilor este apreciat ar putea fi de scurtă durată, în condiţiile în care piaţa s-a adaptat rapid, în ultimii doi ani, la pierderea, din motive politice, a peste două milioane de barili pe zi de petrol din Venezuela şi Iran