Petrom, reacţie moderată la Bucureşti după aprecierea istorică cu până la 20% a barilului de petrol Brent

Autor: Liviu Popescu 16.09.2019

OMV Petrom (SNP), companie a cărei profitabilitate este strâns legată de evoluţia preţului de petrol de pe pieţele externe, are o reacţie moderată la bursa de la Bucureşti după atacurile din Arabia Saudită în urma cărora preţul barilului Brent s-a apreciat cu până la 20%, un ritm de creştere istoric.

Astfel acţiunile Petrom se apreciază cu 1,2% la ora 12:30 pe rulaje de tranzacţionare de circa 1,7 milioane de lei, potrivit datelor BVB. Pe de altă parte, la ora redactării acesti ştiri, preţul barilului de petrol Brent urcă cu 10% la 66 de dolari pe unitate, fiind cel mai ridicat preţ din iulie 2019 încoace.

La deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Londra, preţul petrolului Brent a urcat cu 20%, respectiv 12 dolari, după atacurile de sâmbătă asupra instalaţiilor din Arabia Sadită care au afectat peste 5% din oferta mondială, scrie BBC.

Mediafax notează că atacurile cu drone, în inima industriei petroliere saudite, au lovit cea mai mare rafinărie din lume, precum şi un câmp petrolier din apropiere, ambele operate de gigantul Aramco.

Împreună sunt responsabile pentru 50% din producţia de petrol din Arabia Saudită sau 5% din producţia globală zilnică de petrol. Ar putea dura câteva săptămâni înainte ca instalaţiile să fie repuse în funcţiune.

Analiştii spun că dacă întreruperea durează mai mult de şase săptămâni, preţurile petrolului ar putea urca peste 75 dolari pe baril.