Ce se întâmplă într-un teritoriu cu dobânzi negative pe termen lung: Profiturile industriei bancare din Danemarca au scăzut cu 20%

Autor: Alex Ciutacu 16.09.2019

Profiturile băncilor din Danemarca au scăzut dramatic anul acesta, potrivit calculelor realizate de principalul grup de lobby al industriei, care a cerut în mod repetat băncii centrale să furnizeze politici monetare pentru a reduce avansul dobâzilor în teritoriu negativ, potrivit Bloomberg.

Astfel, profiturile industriei bancare au scăzut cu 20% în prima jumătate a anului, potrivit puternicului grup de lobby Finans Danmark.

Cele mai mari 17 bănci şi creditori ipotecari din Danemarca au raportat un profit net de 2,3 miliarde dolari, în comparaţie cu 2,86 miliarde doalri în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Băncile continuă să câştige bani, dar de la maximele din 2017 trendul este clar: profiturile băncilor scad. Profiturile puternice reprezintă o precondiţie pentru bănci pentru a-şi îndeplini obligaţia faţă de societate prin susţinerea creşterii şi dezvoltarea economiei”, spune Ulrik Nodgaard, care conduce organizaţia Finans Danmark cu sediul în Copenhaga.

Industria bancară din Danemarca s-a confruntat cu dobânzi negative încă din 2012. Săptămâna trecută banca centrală şi-a redus dobânda de referinţă la minus 0,75% - un nivel care echivalează cu cel din perioada crizei.

Mai mult, banca centrală daneză a respins cererile băncilor din piaţă de a se îndepărta uşor de avansul înregistrat în teritoriul dobânzilor negative, susţinând că aceste decizii ar putea avea efecte adverse asupra politicilor monetare şi chiar a profitabilităţii băncii.

Finans Danmark vrea ca banca centrală să crească numărul de depozite pe care creditorii le pot menţine drept conturi curente, unde dobânda este 0%. Acum, băncile nu au voie să ţinţă în conturi curente mai mult de aproximativ 4,6 miliarde dolari. Restul lichidităţii băncilor se duce de obicei în depozite pe termen mai lung, la o dobândă de minus 0,75%.

Dobânzile negative au reprezentat în ultimii ani şi un beneficiu pentru bănci, care s-au bucurat de deprecierile reduse. Însă Ulrik Nodgaard susţine că riscul de depreciere creşte în contextul în care creşterea încetineşte. În acelaşi timp, majorările de comisioane nu au ajutat la amortizarea scăderii veniturilor din dobânzi.