Cum ar putea arăta politica monetară a Băncii Centrale Europene după ce Christine Lagarde va prelua ştafeta de la Mario Draghi: BCE îşi va menţine măsurile de stimulare şi după schimbarea conducerii

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 16.09.2019

Succesorul lui Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene va fi, probabil, în favoarea păstrării politicii monetare ultrarelaxate şi a măsurilor de stimulare, atunci când va prelua funcţia în noiembrie, a declarat Yannis Stournaras, membru al Consiliului guvernatorilor, citat de Bloomberg. 

"Există argumente solide, monetare, economice şi financiare, care sugerează că noul preşedinte al BCE, Christine Lagarde, va continua, mai mult sau mai puţin, în aceeaşi linie", a susţinut într-un interviu Yannis Stournaras, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.

Stournaras s-a aflat printre membrii Consiliului guvernatorilor care au susţinut relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), prin care BCE va achiziţiona lunar obligaţiuni în valoare de 20 miliarde de euro, începând cu 1 noiembrie. Totodată, el a sprijinit măsura prin care dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.

"Există costuri şi beneficii pentru orice decizie. Dar beneficiile pentru că am adoptat măsuri acum depăşesc în mare măsură costurile", a explicat Stournaras.

Decizia BCE, anunţată în 12 septembrie, "era necesară, deoarece inflaţia rămâne la un nivel foarte scăzut, previziunile în ceea ce priveşte inflaţia pe termen mediu au fost înrăutăţite şi rămân sub ţinta BCE, iar economia zonei euro este afectată de o încetinire semnificativă. În plus, se menţin riscurile legate de Brexit şi de escaladarea tensiunilor comerciale globale", a mai spus reprezentantul BCE.