Bursa are de zece ori mai puţini bani decât cei din depozitele bancare. Pe măsură ce fondurile fac achiziţii, bursa rămâne fără marfă

Autor: Liviu Popescu 17.09.2019

♦ Fondurile de pensii private Pilon II găsesc din ce în ce mai greu „marfă“ la Bursa de la Bucureşti ♦ Cea mai recentă listare a fost în februarie 2018 – Purcari, însă nu a ajutat Pilonul II întrucât are interdicţie pentru a investi în sectorul băuturilor alcoolice ♦ Precedenta mare listare, Sphera, are în prezent o capitalizare la jumătate faţă de prima şedinţă de tranzacţionare.



Cele mai tranzacţionate zece companii de la Bursa de la Bucureşti au aproximativ 21 miliarde de lei în acţiuni disponibile la liber la tranzacţionare, adică acelea care nu sunt în portofoliile marilor acţionari, precum SIF-uri, fonduri Pilon II, potrivit datelor BVB. Spre comparaţie, soldul depozitelor populaţiei la iulie 2019 era de 210 miliarde de lei, potrivit BNR.

Brokerii consideră că Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţia de evaluare FTSE Russell, este în prezent într-un cerc vicios în contextul în care investitorii instituţionali, cei care aduc lichiditate, diminuează şi free float-ul companiilor prin noile achiziţii, iar acest lucru din cauza lipsei ofertei de companii de la bursă.