Opinie Anca Ghizdavu, ADIT, Manager Servicii Fiscale, şi Laura Necşuliu, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România: IFRS 1, 2, 3... 16!

Ziarul Financiar 17.09.2019

Pentru că în domeniul contabilităţii nu este niciodată timp pentru odihnă, anul 2019 a debutat prin intrarea în vigoare a noului standard de raportare financiară IFRS 16 privind contractele de leasing, aplicabil în mod direct instituţiilor de credit române (inclusiv sucursalelor aparţinând instituţiilor de credit străine), societăţilor listate, dar şi în mod indirect, societăţilor care raportează în baza IFRS către grup. Acest standard aduce cu sine atât provocări contabile, cât mai ales fiscale, acestea din urmă fiind în sfârşit creionate.

Scopul IFRS 16 şi impactul acestui standard

IFRS 16 are ca obiectiv uniformizarea modului de înregistrare contabilă a contractelor de leasing financiar şi operaţional, în vederea unei mai bune comparabilităţi în situaţiile financiare între entităţi care folosesc diferite tipuri de contracte.

Astfel, în trecut, exista o preferinţă pentru leasingul operaţional, care nu genera cheltuieli financiare (cheltuieli cu dobânda) ce influenţau anumiţi indicatori financiari care ţin de gradul de îndatorare. Sub noul standard, acest lucru nu va mai fi posibil, întrucât toate contractele de leasing, chiar şi banalele contracte de închiriere, vor avea o componentă financiară.

Pentru cei specializaţi în contabilitate, merită menţionat că IFRS 16 modifică radical noţiunea de leasing din prisma locatarului (chiriaşului). Orice contract de leasing sau chirie va fi evidenţiat prin înregistrarea unui activ bilanţier, denumit „Activ aferent dreptului de utilizare, ce decurge din contractul de leasing”, a cărui valoare poate fi diferită de valoarea activului-suport luat în leasing, precum şi a unei datorii aferente, denumită „Datorie ce decurge din contractul de leasing”. Activul suport va fi înregistrat extra-bilanţier. În contul de profit şi pierdere, vor apărea două tipuri de cheltuieli: cheltuiala cu amortizarea activului aferent dreptului de utilizare şi o cheltuială cu dobânda.