Urmează conferinţa Franchise Connection, Bucureşti, 21 octombrie 2019. Finalit, o companie austriacă ce realizează produse pentru curăţarea suprafeţelor din piatră, vrea să intre pe piaţa din România în sistem de franciză

Autor: Cristina Roşca 18.09.2019

Printre proiectele pentru care s-au folosit produse Finalit le numără clădiri UNESCO precum Mecca, Piramidele şi Sfinxul din Egipt, Biserica Sf. Petru, Acropolele, dar şi Hotelul Marina Bay Sands din Singapore, Biserica Church of Our Lady din Dresda, castelul Schönbrunn şi Opera din Viena, la fel şi clădirea Parlamentului şi cea a Primăriei din Capitala Austriei.



Compania austriacă Finalit, care are în por­to­foliu produse şi servicii pentru cură­ţa­rea suprafeţelor din piatră, vrea să intre pe pia­ţa din România în sistem de franciză. Momen­tan firma este prezentă pe 22 de pieţe.

Produsele Finalit au fost dezvoltate în 1983 de Kurt Leidinger, la momentul acela el fiind un antreprenor ce deţinea pro­priul său business de construcţii din piatră. Compa­nia era specializată atunci în ofe­rirea de astfel de servicii până când fiica sa Margit Leidinger s-a alăturat businessului şi a fon­dat, în 1997, Finalit Stone & Ceramic Care, o com­panie care oferă produse pentru tratarea şi îngrijirea pietrei şi a produselor din ceramică.

„Finalit are producţie proprie, iar chi­mis­tul angajat de companie a fost consultant pen­tru UNESCO. Produsele au fost dezvol­tate şi realizate în special pentru a fi utilizate de firmele care folosesc piatră. Motivul pen­tru care ne-am dezvoltat propriile pro­duse a fost acela că ceea ce exista atunci pe piaţă nu era suficient de eficient pentru a rezolva proble­mele existente“, spune  Margit Leidinger, fondatoarea businessului actual.

Urmează conferinţa Franchise Connection! Vrei sa investeşti într-o franciză? Acum poţi să afli care este oferta de pe piaţă!

Ea va fi prezentă ca speaker la cea de-a treia ediţie a conferinţei Franchise Connec­tion ce va fi organizată de ZF împreună cu francize.ro pe data de 21 octombrie 2019 la Bucureşti.

Astăzi, Finalit este o companie austriacă cu operaţiuni la nivel internaţional, iar focusul businessului este de a curăţa şi proteja piatra şi alte tipuri de plăci.

„În anul 2002 am început să vindem pro­du­sele Finalit la nivel internaţional, mo­men­tan fiind prezenţi în 22 de ţări. Cred că Româ­nia este o ţară cu potenţial de creş­tere pe segmentul nostru de piaţă. Am călă­torit anul trecut la Bucureşti, fiind invitată la o con­ferinţă pe tema francizei, şi am fost sur­prin­să să descopăr ce clădiri frumoase are oraş­ul, fie că vorbim de sedii de bănci, de hote­luri, vile sau instituţii financiare.“ Ea a vă­zut astfel că există potenţial uriaş să dez­volte businessul propriu pe piaţa locală.

Tatăl lui Margit Leidinger, Kurt Leidinger, a avut propriul business speciali­zat în a lucra în şi cu piatră. Când Margit Leidinger a preluat compania, ea a privit busi­nessul dintr-o altă perspectivă. Ca femeie ea a decis să dezvolte o afacere pentru îngriji­rea pietrei, ca un fel de cosmetice pentru acest tip de material. „Ne adresăm clienţilor cu produse şi servicii full service. Nu suntem doar un furni­zor de produse pentru curăţarea pietrei, ci oferim şi o paletă întreagă de servicii. Astfel, cred că România are multe pietre de curăţat, iar Finalit are mulţi clienţi potenţiali.“

Clienţii Finalit pot fi consumatorii finali, com­paniile, instituţiile din sectorul public, ju­că­torii din industria hotelieră, din sectorul ban­car, arhitecţii, peisagiştii sau experţii tehnici.

Finalit are producţie proprie, fabrica fiind amplasată în Austria. Din portofoliul companiei fac parte produse precum cele de curăţenie - îndepărtarea ruginei, a graffiti-urilor, a algelor, grăsimii sau cerii. Există de asemenea produse menite să ofere protecţie oricărui tip de material. Portofoliul este completat cu produse de întreţinere, cu pensuli speciale, create pentru Finalit.

Printre proiectele pentru care s-au folosit produse Finalit le numără clădiri UNESCO precum Mecca, Piramidele şi Sfinxul din Egipt, Biserica Sf. Petru, Acropolele, dar şi Hotelul Marina Bay Sands din Singapore, Biserica Church of Our Lady din Dresda, castelul Schönbrunn şi Opera din Viena, la fel şi clădirea Parlamentului şi cea a Primăriei din Capitala Austriei.

„Vânzarea de produse, serviciile adiacente şi Academia Finalit care oferă cursuri sunt cei trei stâlpi de bază ai companiei. Am adunat o experienţă de câteva decenii în domeniu pentru a dezvolta mai departe businessul“, spune Margit Leidinger. Ea are studii în inginerie şi construcţii, absolvind apoi un program de administrarea afacerilor la University of Economics and Business Administration din Viena.

Pentru piaţa din România Finalit cautădrept parteneri antreprenori locali care să aibă un business conex - construcţii, imobiliare, property management - şi care să aibă experienţă în administrarea şi dezvoltarea afacerilor. Sunt importante şi relaţiile pe care partenerul le are în mediul de business.

„Căutăm o persoană orientată către vânzări, care înţelege şi cunoaşte segmentul comercial şi care vrea să dezvolte o reţea de parteneri şi distribuitori la nivel naţional. Investiţia iniţială în acest business variază între 100.000 şi 200.000 de euro şi include excusivitate pe piaţa respectivă pentru dezvoltarea businessului corporate şi a francizei.“ Compania va fi distribuitor exclusiv al produselor finalit şi în relaţia cu retailerii de bricolaj spre exemplu. Banii vor merge către dezvoltarea unui depozit pilot, către stocul iniţial de marfă, traducerea şi adaptarea materialelor de marketing, lansarea pe piaţă şi capitalul de lucru pentru primele şase luni de operaţiuni.