Bancherii sunt etichetaţi drept gangsteri în Germania pentru cercetări mai ample şi mai facile în scandaluri majore

Autor: Catalina Apostoiu 18.09.2019

Procurorii tind să adauge delicte ca spălarea de bani în anchete complexe pentru că astfel pot ancheta mai pe larg decât atunci când sunt implicate doar delicte fiscale.

Maeştrii universului financiar au primit în cadrul celui mai mare scandal de fraudă fiscală din Germania, Cum-Ex, o etichetă deloc măgulitoare: organizaţii criminale, scrie Bloomberg.

Aceasta este modalitatea prin care procurorii încearcă să-şi împingă cazul dincolo de o anchetă privind venituri pierdute. Acum, în jur de 20 de instituţii financiare prinse în scandal sunt suspectate de constituirea de organizaţii criminale, spălare de bani şi în unele cazuri fraudare a investitorilor.

În acest fel procurorii conferă greutate unui caz ce încearcă să determine dacă instituţii financiare şi indivizi bogaţi s-au implicat în mod ilegal în tranzacţii controversate. Tranzacţii Cum-Ex, care au atins un vârf în perioada 2007-2011, au costat trezoreria germană peste 10 miliarde de euro sub formă de venituri pierdute, estimează legislatorii.

Deşi delictele fiscale rămân centrale, procurorii au găsit de asemenea dovezi că investitori privaţi au fost de asemenea înşelaţi şi că strategia de trading a presupus probabil operaţiuni de spălare de bani. Ancheta se concentrează pe bănci, brokeri şi asset manageri cu privire la diverse roluri necesare pentru tranzacţiile Cum-Ex. În afară de brokeri şi companii de investiţii, lista suspecţilor include peste 20 de bănci, printre care Morgan Stanley, JPMorgan Chase şi Bank of America Merrill Lynch.

Procurorii tind să adauge delicte ca spălarea de bani în anchete complexe pentru că astfel pot ancheta mai pe larg decât atunci când sunt implicate doar delicte fiscale, arată Marco Mansdoerfer, de la Saarbruecken University. Este de asemenea mai uşor să adaugi suspecţi.

Judecarea unor instituţii financiare importante asemenea cartelurilor de droguri sau mafiei ar avea puţine efecte tangibile în cazul în care procurorii ar decide să pună băncile sub acuzare, însă în cazul angajaţilor şi managerilor anchetaţi individual o condamnare pentru delicte suplimentare ar creşte numărul de ani de detenţie.

Una din băncile suspectate în scandalul din Germania, JPMorgan, este în prezent implicată într-un alt scandal, de manipulare a pieţei metalelor, iar aceasta are parte de un tratament similar ca în cazul scandalului din Germania.

Procurorii americani au acuzat recent trei traderi ai JPMorgan de organizarea unei „scheme masive, pe mai mulţi ani“ de manipulare a pieţelor şi au avertizat că vor ancheta în continuare cea mai mare bancă americană, potrivit Financial Times.

Michael Nowak, director de trading metale preţioase, a fost acuzat, împreună cu doi colegi, Gregg Smith şi Christopher Jordan, de crimă organizată, acuzaţii folosite în mod normal pentru a ataca sindicatele de crimă organizată.