Mare atenţie: Piaţa auto europeană s-a prăbuşit cu 8,4% în august. Încetinirea producţiei din Germania, precum şi semnele de recesiune, trimit un avertisment dur în economia europeană

Ziarul Financiar 18.09.2019

Înmatriculările auto au scăzut puternic în luna august în Uniunea Europeană, aducând din nou în prim-plan dificultăţile din industrie, care se luptă cu încetinirea cererii în pieţe cheie, precum şi cu  tranziţia către maşini electrice, scrie Bloomberg.

Vânzările de maşini noi au scăzut cu 8,4%, respectiv un volum de 1.041.856 unităţi, cel mai mare declin de anul acesta, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile. Scăderea este datorată în parte şi creşterii excepţionale din aceeaşi lună a anului trecut (+31,2), în condiţiile în care producătorii s-au grăbit să lanseze noi modele înaintea noilor reglementări pentru noxe.

Problematica scăderii vânzărilor de autoturisme afectează în special Germania, dar sunt semne de încetinire a sectorului de producţie peste tot în Europa. Estimările de creştere economică pentru zona euro au scăzut la 1,1%,, faţă de 1,9% anul trecut, ceea ce ar reprezenta cea mai slabă performanţă din ultimii 6 ani. 

Pe lângă riscurile de recesiune în  Germania, producătorii auto sunt puşi în faţa unei încetiniri majore în piaţa auto chineză. Vânzările europene au scăzut cu 3,2% de la an la an, iar cele mai mari cinci pieţe din continent s-au contractat în august, cu Franţa şi Spania înregistrând cele mai mari declinuri.