Părţi bune şi părţi rele: ce înseamnă pentru investitori eliminarea pragului de deţineri de 5% la SIF-uri

Autor: Tibi Oprea 19.09.2019

Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, s-a apreciat cu 19,35% în 2019.



Senatul României a aprobat la începutul acestei săptămâni proiectul de lege privind reglementarea legii fondurilor de investiţii alternative (FIA), printre modificări fiind şi eliminarea pragului de deţinere de 5% la SIF-uri, iar părerile legate de această iniţiativă sunt împărţite.

Actorii din piaţă consideră că eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri poate genera, deopotrivă, atât efecte pozitive, cât şi negative, depinzând în parte de orizontul de timp pe care se face analiza.

„Pe termen scurt am putea vedea un interes crescut la cumpărare, odată ce limita de 5% ar fi eliminată, ţinând cont şi de discountul semnificativ al preţului de tranzacţionare faţă de activul net“, spune Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction, pentru Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, spune el, concentrarea acţionariatului SIF ar putea să determine şi o modificare a modului de administrare a SIF-urilor. „Este greu să o definim, apriori, pozitivă sau negativă. Pe termen mediu şi lung, lichi­ditatea tilurilor SIF ar putea avea de suferit odată ce ar apărea acţionari mari care ar «tezauriza» aceste ac­ţiuni“, consideră brokerul.

De asemenea, Mihai Chişu, broker şi investitor pe piaţa de capital, spune că pentru aceste societăţi de investiţii financiare, o astfel de liberalizare este benefică „ntrucât va pune bazele unei corecte reprezentativităţi a interesului acţionarilor „n actul de administrare.