Noul proprietar al fostului ArcelorMittal Galaţi: Am planuri mari pentru combinat

Autor: Petre Mazilu 19.09.2019

Noul proprietar al fostului ArcelorMittal Galaţi, preşedintele companiei Liberty House, Sanjeev Gupta, a declarat că are planuri mari pentru combinat, subliniind că sunt şi multe dificultăţi, între care preţurile la energie.

Sanjeev Gupta a participat joi, la Galaţi, la ceremonia de inaugurare a operaţiunilor Liberty la Combinatul Siderurgic de la Galaţi.

„Am planuri mari pentru combinat. Cândva combinatul era unul dintre cele mai mari din Europa şi merită să revină în poziţia aceea (...) Nu este o provocare simplă, avem multe dificultăţi, cum ar fi preţurile la energie, ceea ce se discută intens cu Guvernul, iar sprijinul lor este confirmat prin prezenţa domniilor lor aici (...) Suntem o companie privată şi de familie. Tatăl şi bunicul meu m-au învăţat ceea ce ştiu, la fel voi face cu copiii mei. Investiţiile nu sunt pe termen scurt, vor fi pentru următoarele generaţii. Noi nu am vândut niciodată unităţile pe care le-am cumpărat. Tatăl meu este aici, fratele meu, sora mea şi copiii mei sunt aici, tocmai pentru a da continuitate acestei afaceri de familie”, a declarat omul de afaceri indian. 

Prezent la eveniment, Ştefan Radu Oprea, Ministrul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, a inaugurat noua linie de tăiere a combinatului

„Ce se întâmplă acum la Galaţi este o mare şansă pentru combinat, implicarea Guvernului este un fact. Avem un grup de lucru, vrem să facem o poveste de succes din această investiţie. Este o investiţie importantă pentru Galaţi şi pentru România. Povestea lui Gupta este o inspiraţie pentru investitorii români, este un model de care noi avem nevoie”, a spus Radu Oprea.

Grupul Britanic Liberty a finalizat încă de anul trecut achiziţia colosului industrial deţinut anterior de ArcelorMittal, dar schimbarea de proprietar a avut nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu 7.500 de angajaţi şi o capacitate de producţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel anual pentru clienţii din domeniul construcţiilor, naval, petrol, gaze şi energie eoliană. Volumul de producţie a crescut deja la peste 2,1 milioane de tone în acest an, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în 2018. 

Combinatul gălăţean a fost vândut grupului Liberty la pachet cu unităţile ArcelorMittal din Ostrava din Republica Cehă, Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia.

Achiziţia în valoare de 740 de milioane de euro a făcut din Liberty Steel unul dintre primii zece producători de oţel la nivel mondial, cu excepţia Chinei, cu o capacitate totală de laminare de peste 18 milioane de tone care acoperă o gamă largă de produse finite.

Tranzacţia a majorat capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 18 milioane de tone pe an. Noul proprietar al combinatului este omul de afaceri Sanjeev Gupta, un britanic cu origini indiene, fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House. Acesta mai conduce Gupta Family Group care are peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume.