Banca Centrală a Norvegiei a majorat în mod neaşteptat rata dobânzii de referinţă, pentru a patra oară în ultimele 12 luni

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 19.09.2019

Banca Centrală a Norvegiei (Norges Bank) a majorat, joi, principala rată a dobânzii cu un sfert de punct procentual, o decizie opusă altor economii dezvoltate, dar a informat că este puţin probabilă o înăsprire suplimentară a politicii monetare, pe fondul încetinirii economiei mondiale, scrie Reuters. 

Norges Bank a majorat de la 1,25% la 1,50% dobânda cheie, în linie cu prognozele a 15 din cei 29 de economişti intervievaţi de Reuters. Restul se aşteptau la menţinerea costului creditului.

Este a patra înăsprire a politicii monetare decisă de Banca Centrală a Norvegiei în ultimele 12 luni, dar guvernatorul Oeystein Olsen a declarat că, ţinând cont de perspectivele economice şi de echilibrul riscurilor, "rata dobânzii va rămâne probabil la acest nivel în următoarea perioadă".

În 2020, ar putea fi şanse de 40% pentru o nouă majorare a dobânzii", a susţinut Frank Jullum, economist al Danske Bank.

Anul acesta, economia norvegiană ar urma să crească cu 2,7%, a previzionat Norges Bank, cel mai rapid avans din 2012. Inflaţia ar urma să ajungă la 2,3%, depăşind ţinta Băncii Centrale, de 2%.