Una dintre cele mai mari bănci din Elveţia anunţă că îi va taxa pe bogaţi: Depozitele bancare de peste 1 milion de euro vor avea o dobândă negativă de 0,4%, ceea ce înseamnă că milionarii nu vor mai câştiga din dobândă, ci vor plăti ei banca ca să-şi ţină banii în siguranţă

Autor: Robert Manea 19.09.2019

Grupul Credit Suisse, al doilea cel mai mare din Elveţia- un paradis al milionarilor şi miliardarilor- a anunţat joi că va taxa depozitele bancare de peste 1 milion de euro pentru a distribui „suferinţa” determinată de dobânzile negative care au cuprins lumea Occidentală, scrie Bloomberg. 

Comisionul va fi de 0,4%, care oricum este mult mai bun decât dobânzile de referinţă ale Băncii Centrale Europene, de minus 0,5% şi ale Băncii Naţionale elveţiene, de minus 0,75%. 

Cel mai mare rival al Credit Suisse, UBS Group, a anunţat deja că va introduce rate negative pentru clienţii care deţin peste 2 milioane de franci elveţieni.

Băncile elveţiene caută să diminueze costurile ratelor negative, ceea ce înseamnă că vor plăti suplimentar la depozitarea excesului de cash, atât Băncii Europeane Centrale cât şi Băncii Naţionale a Elveţiei- BNE.

BNE, care şi-a menţinut rata dobânzii neschimbată, la minus 0,75%, a declarat că va scuti rezervele mai multor bănci de la plata taxelor, în contextul în care incertitudinea economiei globale încă persistă.

Banca Europeană Centrală şi Banca Centrală din Danemarca au redus recent ratele dobânzii de referinţă.

După criză, principalele bănci centrale ale lumii au printat bani non-stop, trilioane de dolari şi trilioane de euro, în încercarea de a linişti pieţele financiare, de a reduce dobânzile şi de a impulsiona creşterea economică care a fost afectată de şocurile crizei. 

Când băncile centrale au început să tipărească bani, proces cunoscut sub numele de quantitative easing, aproape nimeni nu s-a gândit unde se va ajunge, respectiv la dobânzi negative în care deponenţii vor plăti să-şi ţină banii la bancă, iar băncile să dea bani clienţilor ca să ia credite. 

În ciuda injecţiilor de lichiditate imense economiile nu şi-au revenit la perioada de dinaninte de criză, iar băncile centrale aproape şi-au epuizat gloanţele. 

Europa şi Germania- principala ei locomotivă- sunt aproape să intre din nou în recesiune, iar Banca Centrală Europeană a repus din nou în priză tiparniţa de bani. 

În aceste condiţii, tot mai multe bănci vor taxa clienţii cu bani pentru că au prea multă lichiditate şi nu au ce să facă cu banii, cui să-i dea credite.