COREPER a votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european

Autor: Diana Grigore 20.09.2019

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european. Potrivit surselor Mediafax, au existat 17 voturi pentru din totalul de 22 de voturi exprimate.

Şedinţa Consiliului UE a început la 11:30, ora României.

Surse europene au declarat pentru Mediafax că votul urmează să se comunice Parla­men­tului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului Miniştrilor, care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european.

„Parlamentul European, prin procedura lor internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi şi validează şi ei prin procedură internă ce a decis Consiliul UE. Deci nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi“, au explicat pentru Mediafax surse europene. Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine de vot, votul fiind secret.

Europarlamentarul liberal Sieg­fried Mureşan a anunţat, pe Face­book, că marţi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între repre­zentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef euro­pean.

Premierul Viorica Dăncilă a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kövesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că joi ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef a DNA.

Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziţia de procuror-şef european fac parte Monika Hohlmeier, preşedinta Co­misiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, preşe­dintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), S&D, Spania şi Maite Pagazaurtundua, vicepre­şedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Întrebată cum va vota joi Luminiţa Odobescu, ambasa­dorul României la UE, Viorica Dăncilă a subliniat că împotrivă.

Preşedintele Parlamen­tului European, David Sassoli, a trans­mis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susţinerea faţă de Codruţa Kövesi pentru funcţia de procuror-şef european, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Pe 26 iulie, Jean-François Bohnert a anunţat că rămâne can­didat pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene, iar Franţa nu a transmis Consiliului UE schim­barea poziţiei, potrivit site-ului Politico.eu.