Avertisment de la JPMorgan: Europa are în faţă încă opt ani de dobânzi negative

Autor: Catalina Apostoiu 20.09.2019

Dobânzile negative au fost pentru prima dată introduse în zona euro în iunie 2014 în scopul impulsionării economiei.

Şansele apariţiei unei recesiuni la nivel mondial sunt în creştere în pofida politicilor monetare mai relaxate îmbrăţişate de cele mai importante bănci centrale ale lumii, în timp ce Europa se va confrunta cu încă opt ani de dobânzi negative, anticipează JPMorgan Asset Management, potrivit Financial Times.

„Având în vedere ritmul lent de redresare din acest ciclu, anticipăm că următoarea recesiune va fi una superficială“, a declarat Bob Michele, director în cadrul diviziei de administrare de active a băncii americane de investiţii.

„Poate că politica monetară va putea prelungi actualul ciclu, dar în ultimă instanţă nu credem că poate preîntâmpina recesiunea. În cele din urmă, acest ciclu va avea nevoie de o reorientare decisivă dinspre politica monetară către cea fiscală“, a adăugat Michele.

Oficialul JPMorgan nu vede fenomenul dobânzilor negative dispărând şi estimează că Europa are în faţă încă opt ani de dobânzi negative.

Acesta se întreabă totuşi dacă băncile centrale „iau măsuri suficiente pentru a impulsiona aşteptările foarte scăzute privitoare la inflaţie“.

Pe fondul încetinirii creşterii economiei mondiale şi menţinerii ratei inflaţiei la un nivel scăzut, Bob Michele se aşteaptă ca băncile centrale să-şi menţină abordarea acomodativă.

Banca Centrală Europeană a redus costurile de finanţare la un minim record de 0,5% săptămâna trecută, iar banca centrală americană (Fed) şi-a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual miercuri.

Escaladarea tensiunilor de ordin comercial la nivel mondial apasă greu asupra industriei manufacturiere, existând posibilitatea ca acestea să fie resimţite şi de restul economiei, se arată în nota JPMorgan Asset Management.

„De exemplu, sectorul serviciilor a început să dea semne de deteriorare. Încrederea sectorului de business a scăzut semnificativ, având drept rezultat o încetinire a creşterii investiţiilor. Planurile de investiţii ale companiilor s-au restrâns de asemenea, însemnând că perspectivele de viitor sunt la rândul lor sumbre“, se arată în nota JPMorgan.

Dobânzile negative au fost pentru prima dată introduse în zona euro în iunie 2014 în scopul impulsionării economiei.