Vară cu intrări de capitaluri străine. Ponderea plasamentelor străinilor în titluri de stat a revenit pe creştere în iunie, ajungând la 19,6%

Autor: Claudia Medrega 20.09.2019

Deţinerile fondurilor de pensii au ajuns în iunie 2019 la 20%, depăşind plasamentele străinilor.



Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, denominate în lei şi euro, totalizau 30,3 mld. lei la sfârşitul primului semestru (S1) din acest an, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică revenind în iunie pe creştere, după mai multe luni de declin, şi ajungând până la 19,6%, al doilea cel mai ridicat nivel din acest an, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Creşterea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat emise pe piaţa internă, respectiv intrările de capitaluri pe fondul randamentelor ridicate au determinat intrarea monedei naţionale pe un trend de apreciere în raport cu euro, cursul coborând în iunie în jurul nivelului de 4,72 lei/euro.

Cel mai ridicat nivel din 2019 al deţinerilor nerezidenţilor de titluri de stat, de 20%, a fost înregistrat în luna februarie, iar de atunci s-a profilat o tendinţă de scădere, care s-a inversat în iunie. În luna mai 2019 ponderea plasamentelor străinilor în titluri de stat era de doar 17,4%.

Comparativ, în iunie 2018, deţinerile străinilor de titluri de stat româneşti erau de circa 17,7%. Pe parcursul anului 2018, trimestrul al doilea a venit cu ieşiri de capitaluri, după ce în primul trimestru de anul trecut plasamentele străinilor în titluri de stat urcaseră până la 18,8%.

În cazul fondurilor de pensii private, deţinerile de titluri de stat au urcat în luna iunie 2019 la circa 31 mld. lei, reprezentând o pondere de 20%, în creştere.

Portofoliul de titluri de stat în lei emise pe piaţa internă însuma 144,4 mld. lei în iunie 2019, iar titlurile în euro au depăşit 2,2 mld. euro.