Miliardarul de la Galaţi are probleme cu finanţarea: A trebuit să pună 150 milioane de euro din propriii bani ca să convingă investitorii să subscrie obligaţiuni de 325 milioane dolari la dobândă de 12%

Autor: Alex Ciutacu 20.09.2019

Sanjeev Gupta, magnatul indian care a cumpărat ArcelorMittal Galaţi, se confruntă cu probleme în ce priveşte finanţarea, astfel încât prima vânzare de obligaţiuni corporate cu randament ridicat din anul acesta s-a finalizat doar la un cupon de 12%, numai după ce miliardarul a investit 150 de milioane de dolari din proprii bani, potrivit Financial Times.

Emisiunea de datorie pe cinci ani pentru businessul InfraBuild, o companie de oţel şi reciclare din Australia, a strâns 325 milioane dolari. Tranzacţia a fost amânată cu o săptămână şi suma ridicată din piaţă s-a situat sub nivelul de 475 milioane dolari – nivelul estimat de banca de investiţii JPMorgan, care a gestionat vânzarea.

Pentru a reuşi să bată palma cu investitorii, InfraBuild a trebuit să mai facă o serie de concesii care le-au adus investitorilor un confort mai mare în această tranzacţie, încât anumite prevederi îl opresc pe Gupta să scoată bani din business.

Astfel, cupoanele de obligaţiuni emise de InfraBuild, cu scadenţa în 2024, s-au vândut la un randament de 12%. Nivelul extrem de ridicat al randamentului poate fi observat prin prisma ratingului acordat de Fitch acestor obligaţiuni – BB – în timp ce obligaţunile cu acest rating se vând în medie cu 4%.

Această finanţare va debloca sume suplimentare de 250 milioane dolari sub forma unei facilităţi de credit garantată de active, de la JPMorgan. Finanţările obţinute vor fi utilizate pentru plata actualelor datorii.

Cu toate acestea, eşecul de care s-a lovit compania exact la intrarea pe piaţa obligaţiunilor pentru finanţare, încât nu a reuşit să strângă toată suma, reprezintă o lovitură de imagine într-un moment care trebuia să fie un moment-cheie pentru viitorul businessului.