Ucraina vrea de la Rusia recuperarea completă a tuturor costurilor de transport al gazelor

Autori: Teona Tomoiaga , Mediafax 20.09.2019

Ucraina vrea să obţină o plată substanţială de la Rusia pentru folosirea conductelor sale la transportul gazelor ruseşti spre Europa începând cu 2020, dar încă nu a primit răspunsul Rusiei la propunerea sa, a declarat, vineri, directorul executiv al Naftogaz, Andriy Kobolyev, potrivit Reuters.

"Căutăm deplina recuperare a tuturor costurilor relevante, inclusiv recuperarea valorii reziduale a sistemului ucrainean de transport a gazelor. Nu dăm publicităţii cifrele, dar este vorba de o valoare mare", a afirmat Kobolyev, conform sursei citate.

Rusia şi Ucraina nu au ajuns, joi, în cadrul discuţiilor purtate la Bruxelles, la niciun acord privind gazele naturale, dar au susţinut că negocierile vor continua şi luna viitoare în vederea stabilirii unei înţelegeri care să se aplice din ianuarie 2020.

Actualul contract ce reglementează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa prin Ucraina expiră în ianuarie, iar Kievul este îngrijorat că Moscova ar putea opri aprovizionarea cu gaze prin Ucraina, lăsând unele părţi ale ţării fără căldură pe timpul iernii.

"Suntem pe deplin încrezători că Ucraina poate menţine aprovizionarea cu gaz, cel puţin în primul trimestru al anului 2020", a completat Kobolyev.