Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 20.09.2019

Pe undeva, înainte de jumătatea drumului dintre a nu şti nimic şi a şti (aproape) totul, foarte mulţi oameni încep să fie... periculoşi. Cel aflat la început de drum, neiniţiatul (cel cu bun simţ), nu se teme să (re) cunoască neştiinţa lui şi nici nu emite păreri, în timp ce „connaisseur”-ul este relaxat şi, oricum, rareori dictează sentinţe.

Semidoctul, însă, le ştie pe toate! Se ghidează după „principiul meu” şi postulează cu vervă şi persuasiune.

Personajul nu trebuie să fie neapărat prost-prost. Un licăr de inteligenţă aparte îl face să se agaţe de produse, vinuri în cazul nostru, la modă, de fiţe sau foarte bine cotate.

Din cauza acestei opţiuni, vinurile care pot fi considerate prea accesibile (conceptual vorbind) îl sperie, motiv pentru care le reneagă, iar dacă ajung prea aproape de el, le „combate”, se leapădă de ele pentru a nu fi confundat, Doamne–Fereşte, cu un om obişnuit...

1. Unicom Production, Monogram – Fetească Albă 2018

2. U.A.S.M.V. Bucureşti / S.C.D.V.V. Pietroasa, Pietroasa Veche – Tămâioasa Românească 2015

3. Vinăria Purcari, Alb de Purcari – Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc 2017, Republica Moldova


1. Unicom Production, Monogram – Fetească Albă 2018

„Nu îmi place Feteasca Albă!” – puteţi auzi din partea celor cu păreri ferme bazate pe amorfe cunoştinţe. Care Fetească Albă? De unde? De când? Cât era de veche cea pe care ai băut-o? (Exemplul se poate completa cu orice soi).

... şi întrebările ar putea curge (!) dacă s-ar înfiripa vreun dialog. „Nu-mi place şi cu asta basta!” – e, cel mai adesea, bariera pe care ne-o lasă în nas interlocutorul „demi”-ştiutor.

Feteasca Albă e un soi valoros, remarcat inclusiv de străini. Este singurul soi românesc din WINE GRAPE VARIETAL TABLE, tabel didactic de circulaţie internaţională.

În toate variantele de expresie, chiar şi în perioada grea din ultimii ani ai comunismului, Feteasca Albă a reuşit să impresioneze prin caracterul prietenos şi printr-o senzualitate în ramă de flori şi fructe. Cea din Monogam (un fel de „deuxieme etiquette” Davino) este mai „fermă”, fără să piardă identitatea de gen feminin. E o alegere potrivită dacă vă cunoaşteţi bine convivii. Dacă aveţi prin preajmă comentatori de serviciu, renunţaţi. Păstraţi sticlele de Monogram pentru Dvs. Merită.

 

2. U.A.S.M.V. Bucureşti / S.C.D.V.V. Pietroasa, Pietroasa Veche – Tămâioasa Românească 2015

Deşi Tămâioasa Românească... nu e chiar românească (soiul aparţinând unei familii mari, întinsă de la est la vest în Europa), se pare că în lungul timp al exploatării de pe actualul teritoriu al României viticultorii de aici au reuşit să îi dea, prin numeroasele selecţionări, o specificitate care o plasează în fruntea vinurilor din acest grup varietal.

Gustul pur de strugure, aromele puternice (am promis că nu descriu dar... de puţină miere, flori de salcâm şi, bineînţeles, tămâie, trebuie să amintesc) fac ca Tămâioasa să fie apreciată de iubitorii de vin de toate vârstele (fără dezambiguizare – vârstele iubitorilor, vârstele vinurilor).

Colaborarea Staţiunii Pietroasa cu U.S.A.M.V. Bucureşti este benefică. An de an, noi vinuri produse aici întregesc palmaresul de premii şi medalii, altădată crescut doar de vinurile de colecţie. „Altădată” – e segmentul de timp de la revoluţie până la găsirea cadenţei, acum câţiva ani.

Astăzi, Aur la IWCB VINARIUM 2019.

 

3. Vinăria Purcari, Alb de Purcari – Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc 2017, Republica Moldova

Cred că primul vin care mi-a atras atenţia datorită acestui cupaj (asamblaj – pentru pretenţioşi), a fost unul de Lume Nouă (Chile), realizat de o Casă din Lumea Veche, Concha y Toro. Vinul de Purcari pe care vi-l prezint are calitatea de a îmbina stilurile din cele două emisfere, fiind, totuşi, mai îndreptat către linia clasică europeană. Puternic, bine definit, având notele exotice mai estompate decât „bombele de fruct” de la antipozi.

Nu se poate da greş în nicio circumstanţă cu acest vin.

Are vocaţie pentru succes la consumatorii educaţi.

 

Lista vinurilor medaliate la IWCB VINARIUM 2019 aici.