În toată lumea dobânzile merg în jos. Nu ar trebui să facă şi BNR la fel şi să reducă dobânzile?

Autor: Iulian Anghel 23.09.2019

Preşedintele SUA Donald Trump tună şi fulgeră că Fed, banca centrală a Americii, nu reduce dobânzile mai mult decât a făcut-o săptămâna trecută - doar un minus de 0,25% -, în timp ce Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda de la minus 0,4% la minus 0,5%.

Un război valutar, dincolo de cel comercial, nu mai poa­te fi scos din ecuaţie, dacă nu el va fi fost deja declanşat.

Banca Naţională a României „merge pe burtă“. De ce nu scade dobânda de referinţă, când toate dobânzile în lume scad – o măsură care teoretic ar scădea dobânzile comerciale? BNR nu poate reduce fără riscuri dobânda de politică monetară. Inflaţia este prea sus, este o inflaţie provocată de decizii administrative, în bună parte, susţin economiştii români.

„Politica principală a BNR este menţine­rea în frâu a inflaţiei. Fed, banca centrală a Americii are în plus, peste această ţintă, creşterea economiei. Dolarul este monedă de rezervă, ceea ce oferă băncii centrale americane o uriaşă marjă de manevră“, comentează economistul Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, Asociaţia Analiştilor Financiari.

În mod normal, dat fiind situaţia de faţă, dobânda-cheie a Băncii Centrale ar trebui să crească, nu să scadă, susţine economistul Laurian Lungu.