Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Stimaţi corporatişti din generaţia Decreţeilor - voi aţi primit pe gratis şcoala, liceul şi facultatea – întoarceţi favoarea investind în copiii din învăţământul dual

Autor: Dragos Damian 22.09.2019

O clasa de 20 de copii care primesc o bursa de 500 lei pe luna de la angajator (plus 200 de lei de la stat) costa la un calcul simplu cam 100 mii de lei pe an, adica 300 mii pe toata durata scolii de 3 ani. La care putem adauga 100 mii lei campaniile de promovare in scolile rurale, discutiile cu primarii si aducerea parintilor sa vada locul de munca. In 2019 trebuie cu totii sa intelegem ca lucrurile s-au schimbat radical de pe vremea cand muncitorul la strung era imbracat intr-un halat murdar si plin de vaselina.

Asadar, costa mai putin de 100 mii de euro, distribuiti pe o perioada de 3 ani, sa dai o altfel de sansa la 20 de copii. Si nu numai sa studieze si sa califice intr-o meserie, dar si sa aiba 700 lei pe luna pentru cheltuieli si sa primeasca garantat la sfarsitul stagiului un job in industriile care astazi sunt incredibil de afectate de criza fortei de munca – manufactura, comert, ospitalitate, constructii. Iar investitia se intoarce probabil imediat, pentru ca dupa ce implinesc 16 ani copiii pot fi angajati inca din bancile scolii cu jumatate de norma.

Este falsa ingrijorarea conform careia nu exista nici o garantie ca absolventul va ramane la agentul economic la care si-a facut practica in munca. Si este lasa premiza sa-i lasi pe altii sa investeasca ca mai apoi sa le furi angajatii. Am mai spus ca 3 ani este timp suficient sa-ti cunosti si indragesti angajatorul si jobul – dezvoltarea vocationala nu poate fi inlocuita de nimic. Si chiar daca unii dintre copii ar pleca intr-adevar la sfarsitul perioadei de practica, poate ramane multumirea ca nu au ramas pe drumuri, fara sa aiba scoala sau meserie. Probabil cea mai mare satisfactie dupa acest mentorat de 3 ani este sansa care li se da tinerilor sa ramana in tara. Pentru ca dupa 2022, cu un salariu de 800-1000 Euro pe luna nu mai exista motive sa-ti cauti norocul intre straini.

Desi se inmultesc liceele care au deschis portile invatamantului dual, numarul copiilor care il urmeaza este inca descurajant, sub 7.000. In conditiile in care abandonul scolar dupa gimnaziu este de 16% (date din 2018) aproape dublu fata de media UE, si de peste 25% in mediul rural. Datele statistice din 2016 arata ca aproape 300 mii de tineri cu vârste atunci între 18 şi 24 de ani au abandonat şcoala şi nu s-au mai dus niciodată la liceu sau la şcolile profesionale, plecând din timpul sau imediat după gimnaziu. 1,6% din populatia Romaniei. Si aproape 500 mii de tineri pana in 25 de ani nu studiaza, nu se instruiesc, nu lucreaza (NEET). 2,7% din populatia Romaniei.

Asadar, stimati Corporatisti din generatia Decreteilor, daca nu aveti un plan de responsabilitate sociala durabila care sa ajute comunitatile: Iata-l! La treaba. Fiti generosi. Dati inapoi o parte din ce ati primit voi pe gratis iar investitia va va fi returnata tot voua.

Daca top 1000 de angajatori din domeniile mentionate mai sus, care au in componenta managementului si a consiliilor de administratie lideri din generatia decreteilor, ar investi 300 mii de lei in parcursul dual a 20 de copii timp de 3 ani, am avea la nivel national 20.000 de tineri calificati care vor anula statisticile disperate de mai sus. Iar daca ciclul ar continua an de an s-ar forma la fiecare sfarsit de sezon 60.000 de absolventi calificati, In 5 ani s-ar rezolva si problema educatiei post-gimnaziu si cea a deficitului de forta de munca.

Asta da CSR si ROI.