America îşi afirmă ferm poziţia în războiul comercial cu China: Vremea capitulării economice a trecut

Autor: Catalina Apostoiu 23.09.2019

Impunerea de către Casa Albă de tarife de sute de miliarde de dolari asupra importurilor chinezeşti a costat SUA 300.000 de locuri de muncă.

VicepreŞedintele american Mike Pence a indicat recent foarte clar care este poziţia Americii în războiul comercial pe care-l poartă împotriva Chinei, potrivit CNBC.

„Era capitulării economice s-a încheiat“, a declarat Pence. Acesta a arătat că Statele Unite nu numai că au deficite comerciale de 500 miliarde de dolari cu China, dar pierd aproape la fel de mult din furtul de proprietate intelectuală în fiecare an.

Deficitul comerţului cu bunuri al SUA în raport cu China a atins 419,2 miliarde de dolari în 2018, în creştere cu 11,7% faţă de 2017. Washingtonul a acuzat Beijingul de furt de proprietate intelectuală, lucru respins de China.

„Prea mult timp o administraţie după alta, administraţii republicane şi democrate, au fost dispuse să accepte dezavantaje extraordinare pentru muncitorii americani şi locuri de muncă americane în numele comerţului cu China“, a mai declarat oficialul american.

„Acele vremuri s-au sfârşit, vom continua să stăm fermi pe poziţie“, a adăugat Pence. „Poporul american poate fi încrezător că preşedintele Trump va rămâne ferm pe poziţie.“

Comentariile vicepreşedintelui american vin în contextul în care negociatorii americani şi chinezi şi-au reluat discuţiile directe săptămâna trecută pentru prima dată în aproape două luni. Mai multe runde de negocieri s-au încheiat până acum fără niciun rezultat.

Pence a declarat că secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin şi reprezentantul pe comerţ al SUA Robert Lighthizer se vor întâlni cu oficialii chinezi luna viitoare.

Cele mai mari două economii ale lumii sunt prinse într-un război comercial lansat anul trecut ca o bătălie a tarifelor, dar care s-a extins mai apoi în alte sectoare, ca cel tehnologic.

„Ce face preşedintele cu China este să apere economia americană, interesele Americii. Iar poziţia sa fermă credem că are un impact asupra economiei chineze“, a mai declarat Pence.

Şi totuşi, impunerea de către Casa Albă de tarife de sute de miliarde de dolari asupra importurilor chineze a costat SUA 300.000 de locuri de muncă, relevă un raport recent al Moodyís.

Dacă tarifele americane vor rămâne la nivelurile actuale sau plănuite, aproximativ 450.000 de locuri de muncă vor fi pierdute până la sfârşitul anului, iar cifra ar urma să crească la 900.000 dacă disputa se prelungeşte anul viitor.

Pe partea de câştigători de pe urma războiului, India ar putea avea de câştigat, potrivit experţilor, scrie CNBC.

Tensiunile dintre Washington şi Beijing au determinat unii producători să-şi mute producţia în afara Chinei. Drept rezultat, ţări din sud-estul Asiei, ca Vietnamul, au fost adesea menţionatte ca fiind câştigătoare.