OCDE: Creşterea economică mondială este la cel mai redus nivel din ultimii zece ani. Dacă nu acţionăm ne vom trezi cu o creştere slabă pentru multă vreme

Autor: Iulian Anghel 23.09.2019

“De 18 luni de când a început războiul comercial, creşterea economică a slăbit încet, dar sigur. În 2018 OCDE (Organizaţia Economică pentru Cooperare şi Dezvoltare, cu sediul la Paris – n.red.), asemenea altor instituţii internaţionale anticipa pentru 2019 o creştere spre 4% a economiei mondiale. Astăzi estimăm că ea va fi de 3%. Investiţiile mondiale creşteau cu 5% în prima parte a lui 2018. În acest an creşterea va fi de sub 1%, în vreme ce evoluţia comerţului este negativă. Perspectivele de creştere s-au prăbuşit odată cu investiţiile şi comerţul”, comentează Laurence Boone, economist-şef al OCDE, în preambulul ultimului raport al instituţiei cu privire la perspectivele de creştere economică în lume.

OCDE nu oferă date aplicate despre România, care nu este membră a OCDE. Însă alte instituţii precum Comisia European sau FMI văd o creştere bună în România, spre 4% în 2019, care este însă mai mică decât cea din ultimii ani.

Pentru toate celelalte state, OCDE prevede scăderi faţă de ultimele estimări. Principalii parteneri la export ai României - Germania, Franţa şi Italia - vor avea creşteri modeste. Economia Germaniei ar urma să crescă în acest an cu 0,5% şi 0,6% anul viitor, Franţa, cu 1,3% anul acesta şi 1,2% în 2919, iar Italia ar urma să aibă, potrivit previziunilor OCDE, o creştere de 0% anul acesta şi 0,4% anul viitor. SUA ar urma să avanseze cu 2,4% în 2019 şi 2% în 2020, iar economia mondială, pe ansamblu, ar putea avea un avans economic de 2,9% anul acesta şi 3% în anul ce vine. Zona Euro are o evoluţie modestă - creştere de 1,1% în 2018 şi 1% în 2019.

“Este urgent să reacţionăm, cu orice risc, astfel ne trezim înghesuiţi într-o creştere slabă pentru mult timp, ceea cei îi va penaliza în primul rând pe oamenii cei mai vulnerabili”, spune Laurence Boone.