Roboticienii anunţă triumful roboţilor în lumea umană: Roboţii se vor purta ca oamenii şi chiar vor putea ajunge prietenii acestora

Autori: Razvan Tupa , Mediafax 23.09.2019

Roboticienii japonezi explică triumful roboţilor în urma dezvoltărilor tehnologice care încep să şteargă limitele dintre om şi maşină, printre cei care pot oferi detalii numărându-se şi Hiroshi Ishiguro, celebru pentru că şi-a creat o dublură-android, arată platforma Rappler.

În ciuda faptului că roboţii care pot fi confundaţi cu oameni din punct de vedere fizic anunţaţi de literatura şi cinematografia SF nu au fost realizaţi încă, specialişti ca japonezul Hiroshi Ishiguro anunţă un viitor nu tocmai îndepărtat în care aparate inteligente dotate cu conştiinţă de sine vor deveni tot mai utile în jurul casei, se vor purta ca oamenii şi chiar ar putea ajunge prietenii acestora.

"Nu ştiu când vom trăi într-o lume asemenea celei din Blade Runner, dar cred că se va întâmpla”, arată Ishiguro, profesor al Universităţii din Osaka.

"În fiecare an dezvoltăm noi tehnologii, de exemplu formulările legate de învăţarea profundă au îmbunătăţit performanţele ce privesc recunoaşterea tiparelor”, a explicat profesorul japonez care a arătat că în prezent cercetările se concentrează asupra ”intenţiilor şi dorinţei, două elemente a căror integrare la viitoarele maşini le va apropia de om.

Roboţii sunt deja folosiţi la scară largă în Japonia, de la pregătirea tăiţeilor în restaurante, până la asistenţa pacienţilor în psihoterapie.

Prezentat drept primul robot din lume de tip ”cyborg”, Hal, (hybrid assistive limb), dezvoltat de Universitatea Tsukuba în colaborare cu compania japoneză Cyberdyne, ajută persoanele imobilizate în scaune cu rotile să meargă din nou folosint senzori conectaţi la unitatea de control a sistemului.

Savanţii consideră că roboţii vor fi în stare într-o zi să îndeplinească muncile de rutină din jurul casei, cum ar fi dusul gunoiului sau pregătirea unei felii perfecte de pâine prăjită.

Ishiguro este cunoscut şi pentru că a realizat o copie electronică a propriei persoane folosind piese complicate, circuite electronice, piele din silicon şi propriul său păr. De multe ori îşi trimite dublura în călătorii de afaceri. Savantul consideră că descoperirile recente vor accelera sinteza dintre om şi maşină.

”Ca om de ştiinţă sper să obţin roboţi conştienţi de sine cum pot fi văzuţi în Blade Runner pentru a mă ajuta să înţeleg ce înseamnă să fii uman. Asta mă motivează!”, arată japonezul.

Profesorul a fost desemnat în 2007 printre primele 100 genii în viaţă, în urma unui demers al companiei de consultanţă Synectics.

”Nu înţeleg de ce Hollywoodul vrea să distrugă roboţii. Dacă te uiţi la desenele animate şi la benzile desenate japoneze vezi că roboţii sunt mereu prietenoşi. Avem un context cultural complet diferit”, comentează Ishiguro.

Savantul insistă că nu este niciun pericol iminent în procesul prin care o maşină devine conştientă de sine sau depăşeşte inteligenţa umană. ”Riscul poate fi ţinut sub control”, spune Ishiguro. ”Ideea mea de bază e că nu există diferenţe între oameni şi roboţi”, arată savantul care explică faptul că ”ţelul ultim este acela de a aduce roboţi în societate în calitate de însoţitori ai omului. E posibil ca roboţii să ajungă prietenii noştri”.