Industria serviciilor medicale oferă cele mai mari salarii din România, cu 21% mai mari decât media pieţei

Autor: Ramona Cornea 24.09.2019

Industria care plăteşte cel mai bine în România este cea a serviciilor medicale, o piaţă cu unde salariile sunt cu 21% mai mari faţă de piaţa generală, conform studiului Total Remuneration Survey (TRS) realizat de Mercer Marsh Benefits. Industria serviciilor medicale este urmată de IT, cu salarii mai mari cu 16% decât media pieţei şi de SSC BPO unde sunt salarii cu 14% mai mari decât media pieţei.

”Surplusul din industria serviciilor medicale vine din posturile ocupate de medici, personal foarte calificat care negociază salarii şi beneficii extrasalariale pe măsură. În zona de IT, surplusul salarial vine din partea de software developer, sunt posturile cele mai bine plătite din această industrie şi este normal să fie aşa. În top trei industrii care plătesc cel mai bine în România a intrat şi SSC/BPO anul acesta, detronând agricultura. Este o zonă în care se investeşte foarte mult, în care bătălia pe oameni este şi mai mare”, a declarat Gabriela Nechita, talent information solution leader Romania, Mercer Marsh Benefits.

La polul opus, industriile care plătesc cel mai prost în România sunt cea de retail, care oferă salarii cu 6% mai mici decât media pieţei, cea de logistică unde sunt salarii cu 4% mai mici decât media pieţei şi industria automotive care oferă salarii cu 3% mai mici decât media. 

Studiul Total Remuneration Survey (TRS) a fost realizat pe un eşantion de 360 de companii din 12 industrii de activitate şi aproximativ 100.000 de salariaţi respondenţi.