Cultură „zdrobită“: producţia de struguri a scăzut cu 30% în 2019 din cauza vremii, însă preţul vinului a rămas acelaşi ca anul trecut

Autor: Florentina Niţu 25.09.2019

„Rezervele mari de vin din piaţă, din recolta trecută, nu vor duce la scumpiri, dar unele sortimente limitate ar putea avea creşteri de preţ de 5-6%.“



Viticultorii au recoltat în 2019 o cantitate mai mică de struguri cu 30-70%, din cauza con­di­ţi­ilor climatice nefavo­rabile, după ce anul trecut au înre­gistrat o producţie record de struguri, de 1,3 mi­lioane de tone. Cu toate acestea, fermierii nu se aşteaptă să crească preţul vinului, pentru că au deja stocuri mari de anul trecut, care pot satisface nevoia pieţei.

„Producţia de anul aceasta a fost afectată de condiţiile climatice. La mine a scăzut producţia cu 30% faţă de cât ar fi trebuit să fie într-un an normal, din cauza grindinei şi pre­ci­pitaţiilor abundente din luna iunie, dar sunt zone din judeţul nostru unde recoltele au scăzut cu 70%“, spune Constantin Duluţe, care administrează Domeniile Ave­reşti. El are 680 de hectare de viţă-de-vie în podgoria Huşi, din judeţul Vaslui.

Producţia de struguri de anul trecut a com­paniei a fost de 10 tone/hectar şi a fost in­te­gral vinificată. Gama companiei cuprin­de 15 sortimente de vin, iar producătorul de vin Domeniile Avereşti îşi doreşte să mă­rească numărul lor în 2019. De altfel, el speră să crească preţul anul acesta la vinuri, pentru a recupera pierderile cu producţia mai mică.