ZF Gala Avocaţilor 2019, ediţia a X-a: Piaţa de fuziuni şi achiziţii merge mai bine de la an la an, iar tranzacţia de un miliard de euro încă se lasă aşteptată, dar ar putea veni din retail

Autor: Alex Ciutacu 24.09.2019

Achiziţia proiectului de birouri The Bridge de către Dedeman, tranzacţia prin care Banca Românească este preluată de Eximbank, vânzarea de active Oltchim către Chimcomplex sau majorările de capital făcute la „unicornul” UiPath, sunt doar câteva dintre tranzacţiile intermediate de avocaţi şi de marile case de avocatură în 2018, pe care Ziarul Financiar le-a premiat în această seară în cadrul celei de-a X-a ediţii a Galei Avocaţilor.

Cu tranzacţii de zeci sau sute de milioane de euro care s-au întins de-a lungul unor domenii precum retail, IT&C, servicii medicale, imobiliare, sau chiar sectorul agricol, avocaţii şi casele de avocatură care au petrecut zeci de ore în birouri discutând termeni şi condiţii s-au reunit marţi seară la un eveniment ce a reunit peste 100 de avocaţi, consultanţi şi executivi de top.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a rămas efervescentă, cu mai multe tranzacţii care depăşesc pragul de 100 de milioane de euro. Anul 2018 a fost cu atât mai spectaculos cu cât piaţa a înregistrat iar peste 100 de tranzacţii cu o valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Primul premiu al serii a fost acordat în domeniul imobiliar, unde Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (cumpărător) şi Peli (vânzător) au fost premiate pentru tranzacţia în care fraţii Pavăl de la Dedeman şi-au pus din nou capitalul la lucru şi au achiziţionat proiectul de birouri The Bridge.

Sectorul serviciilor financiare a atras atenţia marţi seară prin tranzacţia în care Eximbank preia Banca Românească de la grupul National Bank of Greece, asistată de Bulboacă & Asociaţii (cumpărător) şi Filip&Company (vânzător).

Pentru tranzacţiile din industrie Ziarul Financiar a premiat casele de avocatură Bulboacă&Asociaţii, Maravela Popescu şi Roman, Reff şi Asociaţii (cumpărător) şi Bondoc şi Asociaţii (vânzător) pentru vânzarea de active Oltchim către Chimcomplex, într-un sector care a cunoscut mai multe tranzacţii mari în anul 2018.

Pentru cel de-al patrulea premiu al serii, Suciu Popa (cumpărător) a fost premiată în sectorul de energie pentru că a asistat Black Sea Oil & Gas în achiziţia unei partcipaţii suplimentare de 5% în Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia (Concesiunea Midia/Pelican – Marea Neagră) de la Gas Plus International.

„Domeniul energiei este un domeniu de nişă, dar ca orice alt domeniu de nişă nu poate fi abordat fără o abordare generalistă foarte profundă. Când ai 15-20 de ani pe piaţă e mai uşor de înţeles. Nu sunt doar chestiuni punctuale legate de energie, într-o tranzacţie fuziuni şi achiziţii vorbim de domeniu corporativ, chiar şi de drept civil, iar acestea sunt lucruri pe care trebuie să ajungi să le stăpâneşti în atâţi ani de practică”, spune Miruna Suciu, managing partner, Suciu Popa.

În sectorul agricol, tranzacţia premiată a fost cea în cadrul căreia CEE Equity Partners realizează o investiţie în Brise Group, unde avocaţii de la Dentons au fost alături de cumpărător, iar Kinstellar alături de vânzător.

„În fiecare an reuşim să facem tranzacţii interesante. Anul trecut am avut tranzacţia cu Agricost, acum aceasta. Cred că tranzacţiile în agricultură pot continua”, spune Răzvan Popa, managing partner, Kinstellar. 

Premiul pentru cea mai mare tranzacţie din industria bunurilor de larg consum, ZF a premiat casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii (cumpărător) şi avocaţii de la Maravela Popescu & Roman, Radu şi Asociaţii (vânzător) pentru achiziţia unei divizii a Nordic Petfood de către United Petfood.

„A fost o tranzacţie cum ne place nouă, eficientă, focusată şi cu pragmatism”, spune Monica Cojocaru de la Schoenherr

„Fiece tranzacţie are caracteristicile ei şi imprimă lucrurilor multă dinamică, şi diferă mult în funcţie de asta”, spune Dana Rădulescu de la Maravela Popescu & Roman.

„A fost o tranzacţie bună, de 4,5 luni de la lansare până la semnare”, spun reprezentanţii Radu şi Asociaţii.

Pentru cea mai mare tranzacţie din retail, ZF premiază CMS (cumpărător) şi Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (vânzător) pentru tranzacţia prin care Optical Network a fost preluată de către Innova Capital.

„Retailul este printre cele mai active domenii unde au avut loc tranzacţii şi cu siguranţă vor mai avea loc tranzacţii. Spun asta din perspectiva la cele întâmplate deja”, spune Rodica Manea, partener CMS.

„E posibil să vedem tranzacţia de 1 miliard în retail, dar acesta trece printr-o transformare care va continua încă 5-6 ani, iar tranzacţia de 1 miliard va apărea când această conversie dramatică spre online va fi într-o etapă finală. Poate vom vedea o tranzacţie de 1 miliard de euro când un retail tradiţional îşi va vinde nu doar afacerile clasice, ci şi cele din online”, spune Bogdan C. Stoica, deputy managing partner Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii (cumpărător) au fost premiaţi pentru industria IT&C, Media şi Online, pentru că au asistat majorările de capital făcute la compania UiPath.

Premiul pentru cea mai mare tranzacţie din domeniul serviciilor medicale a revenit avocaţilor de la Schoenherr şi Asociaţii (cumpărător) şi celor de la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii şi D&B David şi Baias (vânzător) pentru tranzacţia prin care Phoenix cumpără Farmexim şi HelpNet.

 „A fost o tranzacţie care a durat destul de mult. Nu ştiu dacă e ceva de spus în particular legat de dificultate. Dar legat de domeniu, vom mai vedea concentrare în piaţă pe servicii medicale, în timp ce pe pharma poate că marile tranzacţii nu sunt neapărat locale. Jucătorii pot intra prin piaţă şi prin achiziţia unuia mare după care construiesc. Aş spune că se va muta concentrarea pe patea de nişă în sector”, spune Anda Rojanschi, de la D&B David Baias.

În industria serviciilor premiul a fost acordat casei de avocatură WolfTheiss (cumpărător) şi avocaţilor de la Bulboacă şi Asociaţii (vânzător) pentru tranzacţia prin care fondul de investiţii Blackstone preia un pachet minoritar din Superbet.

„Ţinând cont de piaţa din România şi de cât de repede am terminat tranzacţia, sţin să cred că Blackstone e destul de încurajată pentru achiziţii, dar să vedem pe ce piaţă pentru că ei au portofoliu mare. Ei erau deja hotărâţi pe tranzacţie atunci când ne-au contactat pe noi”, spune Mihai Ciocârlea de la Wolftheiss.

Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar în colaborare cu Filip&Company, DLA Piper, NNDKP, Popoviciu Niţu Stoica&Asociaţii, Sypher, Schoenherr, Microsoft, Maravela, Popescu&Roman, Dentons, Suciu Popa, Obsentum, Face Convention Center, Vice Cream.