Cine sunt noii bancheri ai României. Firma pe care Orange ar putea-o transforma în bancă, campion la creşterea afacerilor în 2018, cu 4.429%

Autor: Adrian Seceleanu 25.09.2019

Orange Money, companie înfiinţată special de gigan­tul Orange pentru a gestiona serviciul de plăţi cu mobilul şi care în viitor s-ar putea transforma într-o bancă, a fost în 2018 firma din IT&C cu cea mai ridicată rată de creştere din industrie, de peste 4.000%, conform unei analize realizate de ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Compania deţinută de liderul dominant al pieţei de telefonie mobilă din România are încă o cifră de afaceri in­fimă, de pu­ţin peste 1 mil. lei, însă este pu­ternic ca­pi­ta­lizată de ope­rator, cea mai re­cen­tă ope­ra­ţiune de acest tip având o va­loa­re de circa 80 mil. lei, în con­tex­tul pla­nu­ri­lor mari pe care le are gru­pul fran­cez în această direcţie.

A doua cea mai mare creştere din top este înregistrată de Telpur, o companie de distribuţie de smartphone-uri şi alte gadgeturi puţin cunoscută, care a ajuns după un avans de 272% la un business de peste 56 mil. lei în 2018.