De ce a sărit în aer preţul la energie electrică? Analişti: Faptul că alte capacităţi de producţie nu au putut suplini închiderea reactorului 1 de la Cernavodă arată cât de învechit este sistemul

Autor: Răzvan Botea 26.09.2019

♦ Întreruperea pentru câteva zile a reactorului numărul 1 de la Cernavodă a determinat o explozie a preţului la energie pe „piaţa pentru ziua următoare” ♦ Acest fapt demonstrează că lipsa investiţiilor în capacităţile de producţie periclitează siguranţa energetică a României, spun analiştii.



Închiderea pentru o săptămână a reactorului 1 de la Cernavodă a condus la o creştere feno­menală a preţului la energie electrică. Miercuri, după repor­nirea reactorului, preţurile au revenit în linie cu ţările din regiune. Reactorul produce 10% din energia electrică din România. Ar fi fost de aşteptat ca aceste 10% să fi fost compensate de celelalte capacităţi – hidro sau căbune. Nu s-a întâmplat deşi celelalte capacităţi de producţie a energiei electrice din România au avut motoarele turate la maxim. De ce?

„În toată industria s-au pus pe hold investiţiile. Avem capacităţi şi pe hidro şi pe cărbune învechite. A fost un boom pe eoliană acum 10 ani , în rest am avut doar două investiţii în zona de gaze, la Iernut unde a construit Romgaz o termocentrală şi la Brazi, termo­cen­trala de 800 MW a OMV. Iată că nu avem capacităţi noi, Hidroelec­trica, din păcate, nu a venit cu capacităţi semnificative instalate”, a declarat pen­tru ZF Remus Borza, deputat indepen­dent, cel care printr-un aranjament mai puţin ortodox a condus Hidroe­lec­trica în insolvenţă pentru a o scăpa de „băieţii deştepţi” din energie, pentru a o scoate apoi cu o faţă nouă.

Analistul din zona de energie Du­mitru Chisăliţă este de părere că efectul pe care l-a avut în preţuri oprirea reactorului 1 de la Cernavodă este un semnal de alarmă pentru sănătatea sistemului energetic românesc.