A mai dispărut unul dintre artizanii UE: Jacques Chirac, celebrul preşedinte al Franţei, care a ajuns să fie condamnat pentru corupţie într-un caz de când era primar al Parisului, a murit la 86 de ani

Autori: Mircea Olteanu , Mediafax 26.09.2019

Jacques Chirac, preşedinte al Franţei în perioada 1995-2007, a decedat joi, la vârsta de 86 de ani, a anunţat familia fostului lider de la Palatul Elysee, potrivit presei internaţionale.

Primar al Parisului, ministru, prim-ministru şi în cele din urmă preşedinte, cariera politică excepţională a lui Jacques Chirac s-a desfăşurat pe parcursul a peste 40 de ani, însă în ultimii ani ai vieţii sale a fost vizat de acuzaţii de corupţie.

"Preşedintele Jacques Chirac a murit în această dimineaţă, înconjurat de familie, în linişte", a declarat ginerele fostului lider francez.

Chirac a avut două mandate de preşedinte, perioada în care Franţa a adoptat moneda unică europeană. Totodată, este cunoscut pentru faptul că s-a opus intervenţiei americane în Irak, în anul 2003.

După părăsirea Palatului Elysee, Jacques Chirac a fost vizat de o anchetă privind presupuse angajări fictive realizate de acesta în perioada cât a fost primar al capitalei Franţei. În 2011, fostul preşedinte a primit o sentinţă cu suspendare pentru abuz de încredere şi deturnare de fonduri publice.