Theodor Paleologu, Prezidenţiabilul PMP: Trebuie reintroduse examenele de admitere la universităţile care vor statut de excelenţă

Autor: Elena Crangasu 27.09.2019

Theodor Paleologu a afirmat că la universităţile care aspiră la „un statut de excelenţă” ar trebui să fie reintroduse examenele de admitere. Prezidenţiabilul PMP a precizat că nivelul învăţământului superior a scăzut „dramatic” şi multe cadre didactice au obţinut posturi prin „concursuri aranjate”.

„Vreau să subliniez câteva probleme grave din învăţământul superior. În primul rând, scăderea dramatică a nivelului învăţământului superior. Asta ar trebui să ne preocupe foarte mult şi sunt cauze pentru asta. Faptul că nu sunt selectaţi studenţii la intarrea în facultate. Consider că ar trebui reintroduse examenele de admitere, cel puţin pentru universităţile care aspiră la un statut de excelenţă.”, a declarat Theodor Paleologu, vineri, într-o conferinţă de presă.

„Un alt aspect este închiderea universităţilor româneşti care nu se deschid către competiţia internaţională, e nevoie de concursuri internaţionale şi transparente pentru ocuparea posturilor în învăţământul românesc. Nu este acceptabil ca într-o ţară europeană, în 2019, concursurile să fie, în continuare, de ochii lumii. Să fie nişte concursuri simulacru, se întâmplă ca la concursuri să fie un singur competitor, aranjat dinainte, totul este aranjat să iasă cine trebuie. Aceste concursuri simulacru trebuie să înceteze, pentru că discreditează total universitatea românească. Sunt chestiuni care ţin de integritatea academică, ce trebuie pusă pe primul plan, e nevoie de meritocraţie în universităţi, de promovare prin concursuri reale.”, a completat Paleologu.

Candidatul PMP la prezidenţiale a exemplificat prin imaginea „rectorului politician”.

„Ce observăm este că în România proliferează o imagine absolut dezastruoasă, anume rectorul politician. Lista e lungă: Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Marilen Pirtea, Tudorel Toader, Gheorghe Popa, domnul Breaz, sunt rectori care sunt politicieni, şi nu e de mirare că au distrus învăţământul românesc. Clasa politică a antrenat învăţământul superior românesc, distrugând învăţământul a distrus viitorul acestei ţări.”, a punctat prezidenţiabilul PMP.

El s-a arătat consternat de faptul că Alexandru Cumpănaşu a ocupat un post în Ministerul Educaţiei, considerând că este dovadă de impostură.

Sunt foarte mulţi parlamentari care au câte o catedră în universităţile româneşti şi niciun fel de calificare pentru a preda, sunt pur şi simplu nişte impostori, ori impostura trebuie denunţată. Este consternant, de exemplu, că domnul Cumpănaşu s-a ocupat de etică în Ministerul Educaţiei. Asta spune totul, cred, despre imensa bulă de impostură din învăţământul superios românesc. Tabloul este foarte sumbră şi asta arată cât este de relevantă formula mea „Respect. Educaţie. Performanţă”, a mai spus Paleologu.

O altă problemă gravă în învăţământul superior este plagiatul, consideră Theodor Paleologu.

„Apoi, întreaga industrie a plagiatelor. Sunt întregi instituţii de invăţământ care nu face altceva decât să promoveze plagiatul, cum e cazul Academiei de Poliţie, o adevărată industrie de teze plagiate, 75%, din câte am înţeles dintr-un raport al corpului de control al MAI”, a adăugat Paleologu.

SNSPA a precizat că Alexandru Cumpănaşu nu a fost cadru didactic în instituţie, iar veniturile de peste 60.000 lei din declaraţia sa de avere provin de la activitatea în calitate de expert într-un proiect SIPOCA al Ministerului Dezvoltării, implementat în parteneriat cu SNSPA.

În replică, Alexandru Cumpănaşu a spus că a colaborat cu SNSPA conform legii şi transparent. El a avertizat instituţia să „nu se joace cu imaginea unui candidat” la Cotroceni. Unchiul Alexandrei a mai anunţat că va depune plângeri pe numele celor care îi afectează imaginea.