De ce a respins-o Comisia JURI pe Rovana Plumb. Detalii în scrisoarea către David Sassoli

Autor: Ana Petrescu 27.09.2019

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explică într-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb ar fi în potenţial conflict de interese şi există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi.

Redăm integral scrisoarea transmisă de preşedintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Subiect: Evaluarea actualului sau potenţialului conflict de interese: Comisarul propus Rovana Plumb

Stimate preşedinte,

Vă scriu în legătură cu examinarea declaraţiei de interese şi evaluarea unui actual sau potenţial conflict de interese al comisarului propus pentru Transporturi doamna Rovana Plumb.
Potrivit articolului 125 din Regulamentul de Procedură şi articolul 2 din Anexa VII, la întâlnirile din 19 septembrie, 25 septembrie şi 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice a stabili, pe baza documentelor prezentate, respectiv declaraţia de interese, ca răspuns la solicitarea unor informaţii suplimentare la data de 24 septembrie 2019, şi o discuţie între doamna Rovana Plumb şi Comisia pentru Afaceri Juridice pe 26 septembrie 2019, apariţia unui potenţial sau actual conflict de interese cu privire la portofoliul de comisar pentru transporturi.

La întâlnirea din 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice a decis că este necesar să se adreseze îngrijorările preşedintelui ales al Comisiei Europene cu privire la existenţa unui potenţial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi. Acesta provine dintr-un împrumut primit de comisarul propus de la o persoană fizică ce activează profesional în zona turismului, şi din faptul că pe baza informaţiei primite de Comisie, nu este clar cum va fi plătit acest împrumut substanţial într-o manieră deschisă şi transparentă.

Drept urmare, Comisia pentru Afaceri Juridice consideră că în această etapă şi până când conflictul de interese este rezolvat, este o îndoială serioasă dacă acest comisar propus poate să îşi exercite atribuţiile în funcţia de comisar pentru transporturi. Comisia pentru Afaceri Juridice este, de asemenea, îngrijorată că problemele legată le achitarea acestui împrumut substanţial ar putea să continue să creeze un potenţial conflict de interese şi totodată în relaţie cu alte portofolii.

Aş fi recunoscătoare dacă aţi putea informa preşedintele ales al Comisiei asupra acestor îngrijorări şi să ţineţi la curent Comisia pentru Afaceri Juridice asupra paşilor pe care preşedintele ales intenţionează să îi facă pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat. Cu stimă, Lucy Nethsingha”, conform documentului obţinut de MEDIAFAX.

 

Sassoli transmite Comisiei JURI să prezinte concluziile cu privire la cazul Plumb până luni, la prânz

În replică, David Sassoli transmite preşedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb şi cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Preşedintele PE adaugă că, în cazul în care concluzia Comisiei JURI este că Rovana Plumb nu poate exercita funcţia, în conformitate cu tratele şi Codul de Conduită, atunci va discutat cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenţionează să le facă”. El precizează că ar fi bine să aibă recomandările sau concluziile Comisie JURI până luni la prânz.

Redăm integral răspunsul lui David Sassoli către Comisia JURI:

„Stimate preşedinte,

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dvs. referitoare la examinarea declaraţiei de avere a Comisarului propus pentru Transporturi, doamna Rovana Plumb.

Înţeleg din scrisoare dumneavoastră că reprezentanţii Comisiei Afaceri Juridice (JURI) la întâlnire de astăzi (joi – n.r.) a decis că sunt îngrijorări cu privire la un potenţia conflict de interese cu privire la portofoliul de comisar pentru transporturi. Drept urmare, potrivit Articolului 2 paragraful 2 din Anexa VII a Regulamentului, procedura pentru desemnarea comisarului propus Rovana Plumb este suspendată.

Potrivit articolului 2 paragraful 3c din Anexa VII din Regulamentul de Procedură, JURI trebuie să specifice exact ce măsuri recomandă în această etapă.

Astfel v-aş fi recunoscător dacă mă puteţi anunţa dacă JURI va face recomandări cu scopul de a rezolva actualul sau potenţialul conflict de interese sau, ca o ultimă soluţie, va concluziona că Rovana Plumb, propusă comisar nu îşi poate exercita atribuţiile în concordanţă cu Tratatele şi cu Codul de conduită.

În cazul cel de-al doilea, v-aş ruga să vă adresaţi preşedintelui ales al Comisiei care să evalueze următorii paşi pe care intenţionează să îi facă. Aş aprecia dacă JURI poate să ofere recomandările sau concluzia până luni, 30 septembrie 2019, la prânz”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

 

Membri ai Comisiei JURI, rugaţi să ajungă la o decizie cu privire la Plumb şi Trocsanyi

Într-o corespondenţă obţinută de MEDIAFAX, membri ai Comisiei JURI au fost înştiinţaţi, vineri, cu privire la corespondenţa între preşedintele forului legislativ şi David Sassoli. De asemenea, aceştia sunt anunţaţi de şedinţa extraordinară care va avea loc luni, reuniune la care trebuie să ajungă la o decizie finală cu privire la candidaţii României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

Obiectivul şedinţei este de a face recomandări care au ca scop să rezolve conflictul de interese real sau potenţial şi apoi să fie desprinsă o concluzie, potrivit sursei citate.

Şedinţa Comisiei urmează să aibă loc, luni, între orele 11.30 şi 12.30, ora României.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. Şi Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

 

 

Care sunt neregulile constatate de Comisia JURI în cazul Rovanei Plumb

Anterior audierii de joi în forul legislativ european, Comisia JURI a trimis o scrisoare Rovanei Plumb, propusă comisar european, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

„Plumb: Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menţionat în declaraţia de avere, anumite acţiuni la o companie (Grupul verzilor) şi cazul de corupţie în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupţie sunt în afara competenţei JURI şi ar trebui ridicate în timpul audierilor; informaţii suplimentare vor fi cerute despre împrumut şi acţiuni”, se arată în decizia din şedinţa de joi a Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, obţinută de MEDIAFAX.

„Decizii finale: Informaţii suplimentare vor fi cerute printr-o scrisoare următorilor comisari: Borrell, Jourova, Hahn, Ferreira, Wojciechowski, Kyriakides, Reynders, Plumb, Goulard and Sinkevicius”, potrivit sursei citate.

Totodată, Rovana Plumb a avut o întrevedere miercuri şi cu preşedintele Parlamentului European David Sassoli, conform agendei oficiale a acestuia afişată pe site-ul instituţiei.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadenţă în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.