Un pas înainte. Bursa intră în liga emergentă: capital mai mult, dar şi competiţie pe măsură. Ce au de câştigat investitorii?

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 01.10.2019

♦ Valoarea zilnică medie tranzacţionată pe acţiune din BET în ultimele şase luni este de 0,5 milioane de euro ♦ În Ungaria şi în Cehia, pieţe emergente avansate, lichiditatea este de 1,8 mil. euro şi 1,4 mil. euro ♦ În Polonia, piaţă dezvoltată, lichiditate de 7,5 mil. euro.



Noua clasificare a bursei româneşti, de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă secundară din septembrie 2020, va aduce acţiunile lis­tate la Bucureşti în atenţia unor investitori precum Vanguard, BlackRock, Schwab, Goldman Sachs, adică aceia care au ca referinţă indicii agen­ţiei FTSE Russell pe pieţe emer­gente.

„Avem o estimare potrivit căreia numai fondurile pasive, ETF-urile care urmăresc indicii pieţelor emergente în mod mecanic, ar putea genera un flux de 150 milioane de euro, numai pe strategiile pasive. Mai sunt şi strategii active, care pot de asemenea genera fluxuri adiţionale“, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei De Valori Bucureşti (BVB), într-o discuţie cu ZF. El menţionează că pentru indicii pieţelor de frontieră nu există o astfel de strategie.