Ukrainegate: săptămâna care a aruncat America într-un coşmar

Autor: Catalina Apostoiu 29.09.2019

America se confruntă cu realitatea unui nou coşmar na­ţional de durată având legătură cu o preşedinţie potenţial coruptă, scrie CNN.

La 45 de ani după Watergate şi la 20 de ani după scandalul izbucnit în jurul lui Bill Clinton, mecanismul punerii sub acu­zare a unui preşedinte american s-a pus din nou în mişcare. Încercarea democraţilor de a demite un preşedinte Donald Trump sfidător va fi probabil şi mai dramatică decât celelalte eforturi de punere sub acuzare a unui preşedinte.

Spre deosebire de imaginea complicată şi confuză a rela­ţiilor cu ruşii, întrebările formulate în cazul anchetei de pune­re sub acuzare a lui Trump sunt clare, un factor ce sporeşte vul­nerabilitatea politică a preşedintelui.

A abuzat Trump de puterea sa folosindu-se de sutele de milioane de dolari sub formă de ajutor militar pentru a pune pre­siune pe o ţară străină pentru a ataca imaginea unui opo­nent politic? S-a angajat mai apoi Casa Albă într-un efort de muşamalizare? După o săptămână de publicare a unor informaţii secrete, de conflict între Trump şi preşedintele Camerei Reprezen­tan­ţilor Nancy Pelosi, revelaţii dramatice, elementele-cheie ale cazului încep să se contureze.

Trump este acuzat de a se fi folosit de ajutor militar de 400 mil. dolari pentru a pune presiune asupra Ucrainei, care lup­tă pentru securitatea sa împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, să-l ancheteze pe potenţialul său oponent în alegerile pre­zidenţiale din 2020 Joe Biden. Preşedintele a părut să creadă că va scăpa basma curată publicând steno­grama unei convorbiri tele­fonice cu preşedintele ucrainean, dar lucrurile s-au înrăutăţit.

Cazul a luat şi mai multă amploare după publicarea raportului unui denunţător pe care Casa Albă a încercat să-l ţină sub tăcere pentru a ţine sub control criza. Persoana încă necunoscută care a redactat raportul acuză preşedintele de ìutilizarea puterii sale pentru a socilita implicarea unei ţări străine în alegerile americane din 2020î.

Ca alt detaliu care va avea implicaţii majore, denunţătorul a acuzat Casa Albă că a încercat să ascundă dovezile privind comportamentul lui Trump. Ulterior, se pare că preşedintele l-a luat direct în vizor pe denunţător cu o sugestie de violenţă.

The New York Times, Washington Post şi agenţia de ştiri Reuters l-au identificat pe denunţător ca fiind un ofiţer CIA, scrie BBC.