S-a întors roata în zona euro: în timp ce locomotiva regiunii şi-a pierdut din suflu, codaşa acesteia prinde putere

Autor: Catalina Apostoiu 01.10.2019

FMI a îndemnat Grecia şi partenerii săi să se pună de acord cu privire la reducerea ţintei fiscale a ţării pentru a susţine redresarea fragilă a economiei acesteia şi a creşte cheltuielile sociale.

Economia zonei euro s-a întors cu susul în jos, scrie Financial Times. În timp ce Germania, motorul de creştere al regiunii, suferă cel mai dramatic declin al activităţii din industrie din mai mult de un deceniu, cadenţa fabricilor din Grecia, multă vreme cazul economic pierdut al zonei euro, avansează mai rapid decât oriunde în blocul monetar. Acest lucru se observă în cele mai recente analize ale IHS Markit.

Datele evidenţiază vulnerabilitatea economiei bazate pe exporturi a Germaniei, despre care se crede că a intrat în recesiune în T3, în faţa încetinirii economiei mondiale. În cazul Greciei, acestea sunt ultimul semn al unei redresări întârziate.

În mod curios, slăbiciunea germană şi soliditatea greacă explică de asemenea de ce randamentele obligaţiunilor ambelor ţări sunt aproape de minime record. Titlurile germane, considerate drept cele mai sigure active din regiune, au avansat puternic din primăvară, investitorii pariind pe noi stimulente din partea BCE. Pe măsură ce randamentele ger­mane au scăzut şi mai adânc sub zero, managerii de fonduri au căutat cu disperare câştiguri în alte părţi. Obligaţiunile greceşti continuă să ofere cele mai mari randamente din regiune, dar cursa după venituri a investitorilor le-a împins la minime record. De asemenea, creşterea relativ solidă a Greciei le-a dat încredere investitorilor că titlurile ţării sunt mai puţin riscante ca înainte.

În opinia lui Chris Bryant, editorialist Bloomberg, în Germania este pe cale să izbucnească o criză industrială la 10 ani după criza financiară, iar durerea va fi mai de durată de această dată.

Există teama că cererea este erodată de un mix de factori ciclici şi mai de durată, iar războaiele comerciale ale lui Trump şi Brexitul amplifică problemele, scrie Bryant. Sectorul industrial al Germaniei contribuie cu peste o cincime la PIB şi este de obicei un activ uriaş. Acum însă acest motor al exporturilor trage economia în jos, adaugă acesta.

Cu noroc, avertizările companiilor din industrie vor determina guvernul german să-şi reanalizeze angajamentul privind bugetul echilibrat. Însă, spre deosebire de ce s-a întâmplat în 2009, Germania nu are o cale uşoară de a-şi depăşi problemele, în opinia editorialistului Bloomberg.

În cazul fostei codaşe a regiunii, FMI a îndemnat Grecia şi partenerii săi să se pună de acord cu privire la reducerea ţintei fiscale a ţării pentru a susţine redresarea fragilă a economiei acesteia şi a creşte cheltuielile sociale, scrie Financial Times.

Poziţia FMI contrastează cu cea a Comisiei Europene.

Fondul a lăudat eforturile noului guvern de centru-dreapta al ţării de a pune pe primul loc creşterea, dar a avertizat în legătură cu numărul ridicat al creditelor neperformante, lipsei de investiţii, productivităţii reduse şi problemei demografice.