Ce aşteptări are Banca Transilvania pentru principalii indicatori macroeconomici: Depreciere graduală a leului, inflaţie consolidată în jur de 4% şi deficit de cont curent de circa 5% din PIB

Autor: Alexandra Cepăreanu 01.10.2019

♦ Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: În România s-au făcut reforme doar când au existat probleme de finanţare ♦ Fără reforme structurale probabil că deficitul de cont curent va trece de pragul de 5% din PIB în următorii ani.

Banca Transilvania (BT), cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa locală, estimează că anul acesta inflaţia se va consolida în jurul a 4%, urmând ca ulterior să în­re­gistreze o decelerare spre 3%, în timp ce moneda naţională va înregistra o depreciere graduală în raport cu euro, astfel că în 2019 cursul mediu leu/euro va fi de 4,75 lei/euro, iar în anii ur­mători va depăşi 4,8 lei/euro.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să se consolideze undeva la 4% anul acesta şi să decelereze ulterior. În toată lumea, inflaţia se află pe o tendinţă de decelerare. În ceea ce priveşte cursul, ne aşteptăm să continue trendul de depreciere graduală a leului, o depreciere graduală care să se reflecte asupra cursului real efectiv. De altfel, mă aştept la o scădere graduală a cursului care să încurajeze gradual competitivitatea companiilor interne“, a spus Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.