Cine spune că vine criza? Şomajul este la minimul ultimilor 29 de ani. Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA: Şomajul scade pe fondul creşterii economice şi al migraţiei

Autor: Răzvan Botea 01.10.2019

Statistica a consemnat în luna august a acestui an o scădere a ratei şomajului de la 3,9 la 3,8%. În dinamica anuală rata şoma­ju­lui s-a diminuat cu 6,5% în august şi cu 9,3% în primele opt luni ale acestui an. Astfel, nu­mă­rul şomerilor a ajuns la circa 343.000 de per­soane în luna august a acestui an, arată datele Institutlui Naţional de Statistică (INS).

Analiştii economici sunt de părere că a fost un cumul de factori care au dus la scă­de­rea şomajului în România: creşterea eco­no­mică, plecarea forţei de muncă în străinătate, dar şi creşterea investiţiilor productive.

„La noi factorii care au determinat această evoluţie au fost pe de-o parte creşterea economică. Chiar dacă s-a făcut pe consum, când se vinde ceva, este nevoie de un vânzător. Creşterea economică generează locuri de muncă. Celălalt factor se referă la migraţie – a scăzut numărul de persoane apte de muncă“, a declarat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA.