Pe cine ar putea PSD să propună pentru funcţia de Comsiar European după respingerea Rovanei Plumb

Autor: Laura Petrescu 01.10.2019

Viorica Dăncilă spune că Mihai Fifor este un candidat potrivit pentru postul de comisar european, dar „pot fi şi alţii”.

Întrebată la Ploieşti dacă Mihai Fifor este un candidat pentru postul de comisar european, Dăncilă a răspuns: „Poate fi şi Mihai Fifor. Mihai Fifor este un candidat potrivit, pot fi şi alţi candidaţi, astăzi vom discuta astfel încât să venim cu o propunere”.

Întrebată, de asemenea, dacă noul candidat va fi femeie, Dăncilă a spus că şi-a dori acest lucru.

„Mi-aş dori să fie o femeie, pentru că aţi văzut că doamna preşedinte a Comisiei Europeen a spus că ar vrea să aibă un echilibru între comisarii bărbaţi şi comisarii femei, ar fi necesară o femeie, dar nu este o obligaţie”, a declarat premierul.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte marţi, după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI a PE pentru funcţia de comisar european, iar premierul a anunţat că va face o nouă propunere în acest sens.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va propune o nouă persoană pentru funcţia de comisar european, însă a precizat că nu există un conflict dovedit în cazul Rovanei Plumb sau un motiv solid pentru această respingere.

Şeful Executivului a adăugat că va merge „de îndată” la consultările de miercuri cerute de preşedintele Klaus Iohannis, pe subiectul comisarului european din partea României, la fel cum şeful statului spune că va numi „de îndată” miniştrii interimari.

Printre variantele vehiculate în PSD pentru poziţia de comisar european ar putea fi Mihai Fifor, Ramona Mănescu, Eugen Teodorovici, Claudia Ţapardel, Victor Negrescu sau Luminiţa Odobescu, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către preşedintele PE.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli i-a transmis două scrisori preşedintelui ales al Comisie Europene Ursula von der Leyen că până când va anunţa ce paşi intenţionează să facă, audierile comisarilor Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi în comisiile de profil.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.

Astfel, Ungaria îl va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, a afirmat un oficial european citat de agenţia Reuters.