Guvernul reduce subvenţiile la motorină pentru utilajele folosite în agricultură, dar acordă peste 64 de milioane de euro pentru crescătoriile de ovine şi bovine

Ziarul Financiar 02.10.2019

Guvernul a luat miercuri mai multe hotărâri în domeniul agriculturii. Printre acestea se numără modificarea schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. Totodată, Guvernul acordă 64 milioane euro pentru speciile de ovine şi caprine.

„În şedinţa de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Agriculturii avem două acte normative incluse pe lista suplimentară. În primul rând este vorba despre o hotărâre de guvern ce aduce modificări schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. Prin acest act normativ se completează lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat ce vizează institutele, staţiunile de cercetare-dezvoltare, pentru că era o situaţie discriminatorie în sensul că nu se regăsea în legislaţie şi prevedea privind institutele care au ca şi obiect de activitate testarea şi înregistrarea soiurilor la accesarea schemet de ajutor. Creşte totodată suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2019, de la 580 milioane lei la 595,6 milioane lei. Aceste modificări vizează includerea institutelor care au ca obiect de activitate testarea şi înregistrarea soiurilor în categoria beneficiarilor acestui ajutor de stat. Impactul financiar este, aşadar, de peste 5.6 milioane lei şi se asigură de la bugetul de stat”, a anunţat Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că printre investiţii se numără şi aprobarea plăţilor pentru ovine şi caprine, într-un cuantum de 64 milioane euro.

„De la preluarea guvernării de către PSD, agricultorii români au beneficiat de subvenţii de aproximativ 10.2 miliarde euro, din care 8.9 miliarde euro din fonduri europene. Continuăm în această direcţie şi în şedinţa de astăzi vom lua încă două decizii în sprijinul fermierilor. Vom aproba cuantumul plăţilor directe din sectorul vegetal şi zootehnic, subvenţii care vor fi plătite agricultorilor începând cu 16 octombrie, pentru a-i sprijinii în perioada de însămânţare a culturilor de toamnă. Până la începutul lunii dceembrie suntem pregătiţi să achităm fermierilor 1.4 miliarde euro sub formă de avans. De asemenea, crescătorii de animale vor beneficia de sprijin. Pentru speciile ovine şi caprine aprobă, astăzi plăţile directe într-un cuantum de 64 milioane euro”, a susţinut premierul Viorica Dăncilă, în timpul şedinţei de guvern.