Depozite bancare - contrast surprinzator: Banca Transilvania plăteşte dobândă de 3,5% la 12 luni, pe când BCR doar 1,05%. Analist CFA: „Băncile nu au nevoie de bani şi vor oferi în continuare dobânzi mai mici decât inflaţia pentru că sunt prea multe lichidităţi în piaţa din România“

Autor: Alex Ciutacu 06.10.2019

Dobânzile la depozitele la termen în lei pentru popu­laţie pe perioade de 6 sau 12 luni oferite la ghişeu de cele mai mari 10 bănci din România în octombrie 2019 variază între 0,35% şi 3,6%, potrivit datelor agregate de ZF în baza informaţiilor de pe site-urile instituţiilor de credit.

Dacă în cazul scadenţei de 6 luni cea mai mică dobândă remunerată de băncile mari la depozitele în lei este de 0,35%, iar cea mai mare ajunge la 3,2%, pentru scadenţa de 12 luni dobânda oferită la depozitele în lei de băncile mari în octombrie este cuprinsă între 0,5% şi 3,6%.

Dobânzile remunerate pentru eco­no­miile deponenţilor sunt bazate pe ofertele băncilor la ghişeu pentru de­pozite de circa 20.000 de lei, la termen, pentru persoane fizice - fără a lua în calcul ofertele promoţionale, oferite în cazul îndeplinirii anumitor condiţii, sau prin accesarea canalelor online.

În octombrie 2019, ecartul dintre dobânda medie oferită de băncile din România la depozitele la termen în lei şi dobânda media la creditele personale în lei rămâne încă ridicat în piaţa bancară din România, deşi datele BNR arată că acesta a scăzut în august la cel mai redus nivel din ianuarie 2018, de 6,46%.

Aceste proporţii se vor păstra în linii mari şi în perspectivă, cred analiştii din piaţă, în contextul în care sistemul bancar românesc nu reuşeşte să cre­diteze în măsura în care atrage depozite, ceea ce generează un exces de lichi­di­tăţi. Potrivit datelor BNR la jumătatea anu­lui 2019 raportul dintre creditele acordate şi depozitele atrase de la clienţi era de 74,69%, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei atraşi de bănci ca depozite reuşesc să crediteze mai departe doar circa 75 de lei.

Ce spun analiştii despre dobânzile la depozite 

„Băncile nu au nevoie de bani şi vor oferi în continuare dobânzi mai mici decât inflaţia pentru că sunt prea multe lichidităţi în piaţa din România. Sunt mai mulţi bani disponibili decât ce pot cre­dita băncile. În aceste condiţii, ecartul va rămâne unul destul de semnificativ. În acelaşi timp, dobânzile la credite sunt mai mari decât inflaţia pentru că nu ar avea sens pentru bănci să împrumute altfel“, a explicat pentru ZF Dragoş Cabat, analist CFA şi managing partner al platformei RisCo Business Intelligence.

La sfârşitul primului semestru din acest an totalul depozitelor populaţiei şi companiilor a ajuns aproape de 337 mi­liar­de de lei, în creştere cu 7,7% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Din acest total, circa 220 mld. lei repre­zintă depozitele în lei, în creştere cu 5,1%, dintre care aproape 124,4 mld. lei sunt depozitele populaţiei, în creştere cu 8,7%.

Top 10 dobânzi la depozite practicate de cele mai mari bănci din România

  1. În urma analizei ZF din octombrie 2019 cu privire la dobân­zile oferite la depozitele la ter­men în lei, la ghişeu, cu plata la scadenţă, pentru 6 luni şi 12 luni, reiese că Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, oferă 1,75% la depozitele pe 6 luni şi 3,5% la depozitele pe 12 luni.
  2. BCR, a doua cea mai mare bancă din România, practică unele dintre cele mai mici dobânzi pe formatul analizat, cu doar 0,75% la depozitele pe 6 luni şi 1,05% pe 12 luni.
  3. În acelaşi timp, potrivit informa­ţi­ilor actualizate de pe site-ul BRD-SocGen, a treia bancă după active prac­tică cele mai mici dobânzi la depozitele în lei la 6 şi la 12 luni, respectiv de 0,35% şi 0,5%. „Nu au niciun interes băncile să crească mai mult dobânda la depozite cât timp ele nu au nevoie de bani“, a explicat Cabat.
  4. Subsidiara locală a italienilor de la UniCredit Bank vine cu dobânzi de 0,7% pe 6 luni şi 0,85% pe 12 luni. 
  5. Raiffeisen Bank oferă dobânzi de 1,5% pe 6 luni şi 2,25% pe 12 luni.
  6. Sucursala din România a olande­zi­lor de la ING nu publică pe site-ul lor ofer­ta pentru depozitele la 6 luni, însă pentru cele la 12 luni oferă o do­bândă de 1,7%.
  7. Singura bancă a statului român din top zece, CEC Bank, oferă 2,5% pentru depo­zite­le în lei pe 6 luni şi 3,5% pentru 12 luni.
  8. Alpha Bank practică o dobândă de 1,3% pentru depozitele în lei la 6 luni, la ghişeu, pentru populaţie, şi de 2,8% pen­tru cele la 12 luni.
  9. OTP Bank îşi remunerează deponenţi cu 1,5% pentru economiile păstrate timp de 6 luni şi 2% pentru depozitele la 12 luni.
  10. Cele mai mari dobânzi la depozite din piaţă sunt oferite la ghişeu de Garanti Bank, unde dobânda la depozi­te­le în lei pe 6 luni cu plata la sca­den­ţă este de 3,2%, iar la 12 luni de 3,6%.

Topul celor mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populaţie, oferite de băncile din România

Topul 10 al celor mai mari dobânzi remunerate în România de bănci la depozitele în lei constituite pe 12 luni pentru populaţie nu coincide cu topul dobânzilor practicate de cele mai mari zece bănci din România, pe podium intrând şi bănci mici.

  1. Cea mai mare dobândă oferită este cea a Garanti Bank, de 3,6% pentru depozitele cu scadenţa la 12 luni şi plata la termen, potrivit datelor urmărite de agregatorul Conso.
  2. Pe poziţia doi, trei şi patru sunt, la egalitate, Banca Transilvania, Patria Bank şi CEC Bank, cu dobânzi de 3,5% oferite la ghişeu pentru depozitele în lei pe 12 luni.

Cu toate acestea, în cazul în care îndeplinesc mai multe condiţii, clienţii persoane fizice din România pot beneficia şi de dobânzi promoţionale sau aniversare, care sunt corelate cu anumite condiţii, precum încasarea salariului la banca respectivă sau accesarea produsului printr-un canal online - dobânzi care pot ajunge şi la 4,5-4,6%.