Reacţia premierului Dăncilă: Opoziţia fuge realmente de propria moţiune. Aceasta nu va trece

Ziarul Financiar 02.10.2019

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, i-a acuzat, miercuri seară, pe parlamentarii Opoziţiei că fug de propria moţiune de cenzură, precizând că aleşii au demonstrat că nu au suficiente voturi pentru ca aceasta să treacă de Parlament.

"Asistăm zilele acestea la încercările jenante ale opoziţiei de a se organiza pentru votul moţiunii de cenzură pe care au depus-o în Parlament. După ce s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pe textul ei, acum fac tot ce e posibil să amâne votul. Noi le-am oferit ocazia de a supune moţiunea la vot cât mai repede, pentru că această stare de incertitudine şi instabilitate politică are efecte la nivelul întregii societăţi. Însă am avut surpriza de a constata că opoziţia realmente fuge de propria moţiune", a declarat Viorica Dăncilă.

Liderul PSD a precizat că singurul lucru pe care cei din Opoziţie au reuşit să îl demonstreze până acum este că nu au numărul suficient de voturi pentru moţiune. "O demonstrează cele 194 de voturi exprimate astăzi în Parlament. Vreau să fie foarte clar: nu PSD trebuie să adune voturi, Opoziţia trebuie să îşi asigure 233 de voturi împotriva acestui Guvern şi adevărul este că nu există aceste voturi. Această tărăgănare a votului chiar de către semnatarii ei arată, în acelaşi timp, cât de tare îşi doresc să vină la guvernare. Să înţelegem că, pentru parlamentarii opoziţiei, România nu “se reconstruieşte” în weekend? Era prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă pentru acest vot pe care atât de tare spun că şi-l doresc? Nu erau cei din PNL aceia care voiau ca ziua de sâmbătă să fie zi lucrătoare?", a susţinut Dăncilă.

Preşedintele PSD i-a acuzat pe parlamentarii Opoziţiei de ipocrizie.

"Este uluitoare ipocrizia parlamentarilor opoziţiei şi de-a dreptul îngrijorătoare atitudinea cu care tratează acest act - o atitudine de oameni politici amatori, care se joacă de-a moţiunea şi de-a guvernarea. Plină de dispreţ faţă de propriul electorat. Să se uite acum în ochii votanţilor şi să le spună că în weekend nu mişcă niciun deget pentru a decide soarta ţării. După un asemenea gest, stimaţi membri ai opoziţiei, nimeni nu vă mai poate crede că vă doriţi sau că sunteţi în stare să guvernaţi această ţară. V-aţi arătat micimea, ipocrizia şi comoditatea. Aţi arătat că nu sunteţi preocupaţi de acest popor şi de stabilitatea ţării, că sunteţi neserioşi şi comozi. Doar pentru că în acest weekend s-ar fi împlinit 3 zile de la citirea moţiunii, aţi ales să nu o mai citiţi astăzi în Parlament. Este ruşinos şi este împotriva intereselor ţării să menţineţi această stare de instabilitate din care românii au de suferit", a mai spus Viorica Dăncilă.

Premierul a reiterat ideea potrivit căreia moţiunea de cenzură nu va trece. "Oricât aţi încerca să tărăgănaţi acest vot, moţiunea nu va trece. Oricâte tertipuri aţi căuta şi oricât v-aţi chinui să vă creaţi condiţii prielnice, rămâneţi aceeaşi adunătură de interese, oportunism şi ipocrizie, care nu ştie, nu poate şi nu vrea în mod real să guverneze această ţară!", a conchis Dăncilă.

 

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca moţiunea de cenzură să fie citită într-un plen reunit, joi, de la ora 10.00, iar dezbaterea şi votul urmează să aibă loc joia viitoare, tot de la ora 10.00, au declarat surse parlamentare, pentru MEDIAFAX.

Moţiunea de cenzură nu a mai fost citită în plenul reunit de miercuri, după ce ordinea de zi a şedinţei a fost respinsă. Ordinea de zi a şedinţei a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abţinere, iar trei nu au votat.