Tax and Legal Conference and Workshops: Impactul schimbărilor legislative şi fiscale în business. Taxele mici atrag investitori chiar şi în condiţiile în care economia decelerează

Autori: Alexandra Cepăreanu , Miruna Diaconu 03.10.2019

Taxele mici şi facilităţile fiscale atrag investitori străini în Ro­mâ­nia, chiar dacă economia dece­le­rează în urma problemelor gene­ra­te de buget, au spus experţi în fis­calitate, avocaţi, economişti şi reprezentanţi ai auto­rităţilor în cadrul evenimentului Tax and Legal Conference and Workshops: Impactul schim­bărilor legislative şi fiscale în business, or­ganizat ieri la Bucureşti de Ziarul Financiar îm­pre­ună cu casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Aso­ciaţii şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax.

„Economia decelerează. Mai toate ţările euro­pene sunt aşteptate să decelereze. Pro­ble­ma economiei noastre este bugetul. Avem exe­cu­ţia bugetară la şapte luni şi un deficit bugetar de 1,7%. Din punct de vedere istoric, deficitul de 1,7% la şapte luni este cel mai mare din 2011 pâ­nă în prezent. Dacă ne uităm pe structura veni­tu­rilor şi cheltuielilor avem decalaje mari faţă de ce s-a bugetat, în special la TVA, şi sunt greu de recuperat aceste decalaje pentru că sunt de nivelu miliardelor.Avem o factură de salarii care este estimată să ajungă la 12% din PIB.. Media euro­peană este sub 10% din PIB, în condiţiile în care avem venituri din taxe şi impozite de 26% din PIB, iar media europeană este de aproape de 40% din PIB“, a spus Ionuţ Dumitru, eco­nomist-şef Raiffeisen Bank.

De altfel, faptul că România a fost promo­va­tă la statului de piaţă emergentă poate genera in­ves­tiţii străine noi, este de părere Gabriel Zbâr­cea, managing partner la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.

„România are avantaje importante. Există creştere economică pe al doilea trimestru, a fost pro­movată la statutul de piaţă emegentă – inves­ti­torii importanţi erau ţinuţi să nu poată investi în ţara noastră, acum mă aştept ca fonduri im­por­tante de investiţii să se uite spre noi şi să facă investiţii pe piaţa bursieră-. De altfel, avem in­dustria IT care este capabilă să exporte valoare adău­gată, exporturile din industria de IT vor de­păşi 5 miliarde de euro. De asemenea, brandul de ţară a crescut cu 20 de poziţii, suntem mai bi­ne văzuţi acum, asta contează“, a spus Gabriel Zbârcea.